Published On: Fri, Oct 18th, 2013

Dva HDZ-a i HSS-a zajedno će ići na izbore za Europski parlament

karamatic-hss-1018U Središnjici HDZ-a Hrvatske u Zagrebu je u srijedu, 16. listopada 2013. godine, održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH prof. dr. Dragana Čovića, predsjednika HSS-a BiH Marija Karamatića, predsjednika HSS-a Hrvatske Branka Hrga i predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim prilikama u RH i BiH, položaju hrvatskoga naroda u BiH, aktivnostima HNS-a BiH i unaprjeđenju međustranačke suradnje u RH i BiH.

Načelno je dogovoren zajednički nastup ove četiri stranke na dolazećim izborima za Evropski parlament. Također su dogovoreni koraci koje će HDZ i HSS iz RH u suradnji sa svojim sestrinskim strankama iz BiH poduzeti koristeći mehanizme koje im osigurava članstvo u Europskom parlamentu i Europskoj pučkoj stranci u cilju poboljšavanja Ustavnog položaja Hrvata u BiH. Dogovoreno je i daljnje poboljšanje i unaprjeđenje međusobne suradnje HDZ-a i HSS-a u RH i u BiH.

Dužnosnici četiri stranke također su razgovarali i o odnosu BiH i Hrvatske, odlukama koje se donose u Saboru.

“Nakon dugo vremena u komu su se sestrinske stranke HDZ BiH i HSS iz RH ponašale kao starije sestre koje su mlađima naređivale što će raditi, konačno je došlo vrijeme u kome su se počele ponašati kao starije sestre koje pomažu mlađima. Ovo je još jedan jasan znak kojim i HDZ i HSS iz RH pokazuju kako se neće prestati skrbiti o Hrvatima u BiH, što je uostalom i njihova ustavna obveza, a nije potrebno posebno naglašavati koliko je za bh. Hrvate značajno da se čuje i njihov glas i u EU parlamentu i Europskoj pučkoj stranci”, rekao je za Večernjak predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

vecernji