Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Dug ‘Sarajevogasa’ skočio na 44 miliona, a ‘Toplane’ u dugovima od 70 miliona KM

Must Read

936e541ee02224860adc7b8956d4a609To je potvrdio generalni direktor “BH-Gasa” Adnan Kreso, kazavši da “Sarajevogas” firmi na čijem je on čelu duguje 44 miliona KM.

– Ako se taj dug ne riješi, može doći do obustave isporuke plina. Ipak, ne bi trebalo doći do potpune obustave. Trudit ćemo se da oni koji redovno plaćaju, znači individualni potrošači, koji imaju svoje setove, ne ostanu bez plina – kaže Kreso.

On upozorava da je isporučilac za BiH, ruski “Gazprom”, nemilosrdan te da nema popuštanja. Svaki mjesec BiH mora platiti isporučeni plin. U suprotnom, BiH plaća penale. Kreso upozorava da je dovedena u pitanje likvidnost “BH-Gasa”, prenosi Avaz.

Federalni ministar trgovine Milorad Bahilj izjavio je da je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH data još jedna šansa Vladi KS, “Sarajevogasu” i sarajevskim “Toplanama” da se uozbilje i pronađu mogućnosti da riješe milionska dugovanja.

– Neće Vlada FBiH donijeti odluku o prekidu isporuke, nego će se to dogoditi zato što ne možemo izmiriti obaveze. Dobavljač, “Gazprom” prestat će isporučivati plin “BH-Gasu” zato što zbog velike dubioze i krize u naplati neće moći plaćati uvozniku – kaže Bahilj.

Kreso nam je pojasnio i kako je dodatne probleme prouzrovala činjenica da je Sarajevo u proteklom periodu zbog snježnog nevremena potrošilo gotovo duplo više plina nego godinu ranije. Istovremeno, cijene plina ostale su iste, i pored činjenice da je ovaj energent u svijetu znatno poskupio.

Zbog toga je, kako najavljuju nadležni, neminovno skoro poskupljenje plina za one subjekte koje snabdijevaju sarajevske “Toplane”. Upozoravaju da su sadašnje cijene jednostavno ekonomski neodržive te da korisnici usluga sarajevskih “Toplana” imaju jednu od najnižih cijena grijanja u regionu.

U oktobru prošle godine “Sarajevogas” je, kao najveći korisnik “BH-Gasa”, ovoj državnoj kompaniji bio dužan 17 miliona maraka. Kako saznajemo, zbog uduplane potrošnje plina, taj dug se do kraja aprila ove godine popeo na čak 44 miliona KM.

Dodatni problem predstavlja činjenica da “Toplane” duguju “Sarajevogasu” oko 70 miliona maraka, čime se stvara krug iz koga je sve teže izaći.

(DEPO/em)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -