Subota, 25 svibnja, 2024

Dubrovački biskup se izvinio za grafite

Must Read

Dubrovački biskup Mate Uzinić osudio je vandalski čin skrnavljenja Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku kojim je upućena uznemirijuća poruka pravoslavnim vjernicima, ali i nanesena uvreda svim stanovnicima tog grada.

“U ime svih katoličkih vjernika Dubrovačke biskupije, izražavam duboko žaljenje nad tim nekršćanskim i neljudskim činom i takvo ponašanje oštro osuđujem”, naveo je Uzinić u pismu upućenom dubrovačkom svećeniku Vladanu Perišiću.

 

 

Dubrovački biskup je zamolio protojereja-stavrofora Perišića da njegove riječi žaljenja prenese episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i svim vjernicima Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku.

 

 

Uzinić je izrazio nadu da ovaj događaj neće zaustaviti započeti proces ekumenskog dijaloga i zajedničkog traženja načina da se, uz Božju pomoć i kroz molitvu, zaliječe bolne rane. Pismo Uzinić objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

 

Profesor na dubrovačkom Sveučilištu Zdravko Bazdan smatra da su iscrtani ustaški simboli na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku udar na institucije Hrvatske i sramota za sve njih.

 

“Riječ je o neoustaški recidivu. Pretpostavljam da ljudi, koji su tako nešto mogli napraviti, imaju dijagnozu i pate od psihosomatskih bolesti”, naveo je Bazdan.

 

Bazdan, inače bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, ističe da je takvo ponašanje u uskoj vezi s obrazovanjem ljudi, ali ne bilo kojim, nego obrazovanjem za demokraciju i ljudska prava.

 

Po Dubrovniku su u utorak ujutro osvanule antisrpske poruke s jasnim ustaškim znamenjima, a na crkvi Svetog Blagovještenja napisano je “Srbe na vrbe”. Srpska pravoslavna Crkva Svetog Blagoveštenja izgrađena je 1877. godine i nalazi se u povijesnom jezgu Dubrovnika. 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -