Published On: Sub, svi 8th, 2021

DUBOKA SDA DRŽAVA POVEĆAVA APETIT: Na desetke ljudi bliskih SDA uhljebljeno i unaprijeđeno

Posljednjih nekoliko mjeseci kadrovski je burno u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prema informacijama i dokazima kojima raspolaže Inforadar, ali i svjedočenjima sindikalista, ministrica Bisera Turković, kršeći obveznu zakonsku proceduru o napredovanju državnih službenika koje je isključivo moguće postići kvalitetnim radom, unapređenjima nagrađuje odanost i poltronstvo, ali i zapošljava mimo zakonom predviđenih procedura.

Deseci unaprijeđenih po privatnoj odluci

Inforadar je u posjedu popisa s imenima službenika koje je ministrica počastila, ignorirajući Član 31. Zakona o državnim službenicima BiH, a koji jasno definira proceduru unaprjeđenja putem internog ili javnog natječaja i zasniva se na pozitivnoj ocjeni rada te o njemu odlučuje institucija u skladu s propisima o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Tako kaže zakon, međutim u praksi je drugačije. Unatrag nekoliko mjeseci višim diplomatskim zvanjem i većim platnim razredom nagrađeni su:

 • Dženeta Halilović, dugogodišnja tajnica u MVP-u, u vrijeme ministra Igora Crnadka na natječaj primljena za trećeg tajnika, do sada dva puta unaprijeđena i raspoređena u Veleposlanstvo BiH u Bern na mjesto savjetnice;
 • Šaban Forić, dugogodišnji tajnik u MVP, proveo više godina po DKP-ima u Njemačkoj, primljen na natječaj kao treći tajnik, do sada tri puta unaprijeđen, obavlja poslove tajnika u Uredu ministrice, kao i savjetnika za kadrove ministrice;
 • Alenka Bruck, bivša novinarka BHT, unaprijeđena u prvu tajnicu;
 • Ivana Šehovac, primljena u vrijeme ministra Crnadka putem natječaja za trećeg tajnika, unaprijeđena u drugog tajnika;
 • Amra Hadžiosmanović, unaprijeđena u savjetnicu, što joj je u četiri godine drugo unaprjeđenje
 • Sukrija Džidžović, zaposlen na mjestu referenta za komunikacije i informatiku; sjedi u uredu ministrice;

Almir Hasanović, unaprijeđen u ministra savjetnika, u četiri godine drugo unaprjeđenje, obavlja poslove šefa odsjeka za pravno-kadrovska pitanja;

Gordana Tijanić, bivša tajnica nekadašnje zamjenice ministra Ane Trišić-Babić, u vrijeme Crnadka primljena na natječaj za trećeg tajnika, unaprijeđena odmah u prvu tajnicu i sada će u Veleposlanstvo u Beograd;

Selma Begić Hodžić, unaprijeđena u drugu tajnicu;

Asim Dorović, unaprijeđen u ministra savjetnika;

Diana Tabori Dorović, unaprijeđena u savjetnicu;

Ines Sužnjević, unaprijeđena u savjetnicu;

Selma Čimić, unaprijeđena u savjetnicu;

Arijana Đogović, unaprijeđena u savjetnicu;

Satko Bitanga, unaprjeđenjem postao šef Odsjeka;

Samra Deverović, unaprijeđena u savjetnicu;

Hazima Ražanica, unaprijeđena u ministra savjetnicu;

Biljana Marilović, unaprijeđena u ministricu savjetnika, načelnica Odjela;

Sanita Lisica, raspoređena u Veleposlanstvo BiH u UAE, uz unaprjeđenje na mjesto savjetnika;

Belma Sarić Eterović, unaprijeđena u savjetnicu;

Samra Koričić, unaprijeđena iz druge u prvu tajnicu;

Edin Paldum, bio drugi tajnik u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu, unaprijeđen u prvog tajnika u Veleposlanstvu;

Amina Pekić, bila treća tajnica u Misiji BiH pri EU, unaprijeđena u drugu tajnicu u Misiji BiH pri EU.

Višegodišnji izvor Inforadara iz sjedišta bh. diplomacije ističe da su unaprjeđenja učestala nakon što je za tajnika postavljen Bakir Sadović, inače tetić lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je na ovu poziciju došao nakon što je od koronavirusa preminuo dugogodišnji tajnik Adnan Hadžikapetanović.

„Posebno je zanimljivo da se ova kadrovska rješenja potpisuju u večernjim satima, nakon završetka radnog vremena. Poznato mi je da su zaposlenici u sjedištu mahom ogorčeni su na ovakvu kadrovsku politiku, kao i na raspisane natječaje gdje se unaprijed zna tko će biti primljen“, kaže izvor.

Privatna tvrtka Bisere Turković

Predsjednik Sindikata zaposlenih u Ministarstvu Miroslav Vujčić, jedan od starosjedilaca u Ministarstvu, inače, kako naglašava, tri puta ranjeni bivši borac ARBiH, kaže:

„Nikada nisam vidio takav bezobrazluk, misleći da gore od Crnadka ne može biti. Međutim, izgleda da sam se prevario. Kod Bisere Turković moramo razdvojiti njen dobar rad vezan direktno za rad ministra vanjskih poslova i njen rad u samom Ministarstvu, od kojeg se ježim jer već sada je vrlo blizu da prestigne Crnadka u zapošljavanju i promicanju prije svega podobnih kadrova, a zatim u pojedinim prilikama najblaže rečeno neprofesionalnom ponašanju u samom sjedištu, gdje se osjećamo kao da ulazimo u njenu privatnu tvrtka, a ne u instituciju BiH“, ističe Vujčić.

Sindikat se u nekoliko navrata pismeno obraćao kabinetima zbog nezakonitosti u kadrovskoj politici. U posjedu ovih dopisa je i Inforadar. Izdvaja se onaj iz listopada prošle godine, u kojem se ukazuje na unaprijed namješteni natječaj za 11 državnih službenika.

U međuvremenu, natječaj je zatvoren i, između ostalih, primljeni su:

 • Ivana Pejović, ranije tajnica u Veleposlanstvu BiH u Kataru (gdje je veleposlanica bila Turković) najprije zaposlena u Ured Bisere Turković kao tajnica po ugovoru o radu, a onda ekspresno poslana u Veleposlanstvo u Katar;
 • Izmir Talić, bivši veleposlanik BiH u Crnoj Gori, bio savjetnik u Uredu ministrice;
 • Bojan Matović, radio na poslovima SSS u arhivi MVP BiH, primljen na natječaj za prvog tajnika;
 • Nataša Anić, bila tajnica po ugovoru o radu u Uredu doministra Josipa Brkića, primljena na natječaju;
 • Ramiz Radonja, godinama radio na poslovima SSS, posljednje radno mjesto referent u pravni kadrovskoj službi, primljen na natječaj za državnog službenika.
 • Inforadar se obratio ministrici Turković, odnosno u sjedište diplomacije s pitanjima po kojim zakonima i procedurama se provode sve ove procedure unaprjeđenja i zapošljavanja, no do izlaska ove priče na pitanja nije odgovoreno.

Nakon imenovanja za ministricu, Turković je u prvom obraćanju javnosti izjavila da će napraviti temeljitu reviziju zaposlenih od strane prethodnika Crnadka. Sam Crnadak se volio pohvaliti u medijima kako je u svom mandatu uspio zaposliti „najveći broj Srba u nekom državnom ministarstvu“.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Bild.ba