Published On: Pet, svi 6th, 2022

DSHV: Prije 30 godina na Šešeljevom mitingu čitali imena Hrvata, rekli im da se sele

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorio je u petak da je prošlo 30 godina od početka progona gotovo 40.000 srijemskih Hrvata, a da nitko pred pravosudnim tijelima Srbije za taj zločin kao i ubojstva 25 građana hrvatske pripadnosti početkom 90-ih nije odgovarao.

DSHV podsjeća da je 6. svibnja 1992. u srijemskom mjestu Hrtkovci održan miting u prisustvu haškog osuđenika Vojislava Šešelja na kojemu su pročitana imena sedamnaestero Hrvata kojima je javno poručeno da se sele.

“Protjerivanje vojvođanskih Hrvata započelo je bez ikakvih povoda godinu dana ranije – polovicom 1991. etničkim nasiljem u Novom Slankamenu, ali je događaj u Hrtkovcima u javnosti prepoznat kao najeklatantniji i najočigledniji primjer”, objavio je u priopćenju DSHV.

Nevladine udruge govore o tome, dodaje se u priopćenju, kako je u Vojvodini 90-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata, a da se od izbjeglih do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj.

DSHV podsjeća da su Hrvati 1990-ih protjerivani i iz drugih vojvođanskih mjesta: Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića…

“Dužni smo podsjetiti o organiziranom progonu vojvođanskih Hrvata iz njihova zavičaja i jednom od najtragičnijih razdoblja u novijoj povijesti Vojvodine. Bilo je to ne samo vrijeme straha nego i etnički motiviranog nasilja i ubojstava koje se organizirano provodilo spram lojalnih građana hrvatske nacionalnosti i to samo zato što su Hrvati”, navodi stranka hrvatske manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DSHV dodaje da u politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji još uvijek izostaje tematiziranje i rješavanje pitanja protjerivanja Hrvata iz Vojvodine – pravosudna tijela nisu pokretala sudske postupke za učinjene zločine, ne postoji niti jedno javno obilježje, a nema ni prigodnog memoriranja.

“Ovi se zločini različitim strategijama nijekanja prešućuju, na što ne pristajemo”, poručuje DSHV.

Za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno je osuđen pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu jedino čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, no on i dalje politički djeluje, a u mjestu gdje su se događali zločini nad Hrvatima ima sjedište stranke.

DSHV upozorava i na druge slučajeve navodeći primjer osoba koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine u Hrvatskoj, ali javno obnašaju vlast u pojedinim lokalnim samoupravama sa značajnim udjelom Hrvata.

Sve to, zaključuje se u priopćenju stranke, može se tumačiti kao ruganje nevinim žrtvama i kao nespremnost srpskih vlasti da primijene neke od temeljnih preporuka Europske unije kada je riječ o politikama suočavanju s prošlošću.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nije Jozo
Nije Jozo
18 dana prije

Budala i krivih drva uvijek će biti

Phoenix
Phoenix
18 dana prije

Strateski partneri

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
18 dana prije

Da, Srbi su nam strateški partneri, za razliku od bosanskohercegovačkih sunita koji to više nikada neće biti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Martina Mlinarević
18 dana prije

Biži