Published On: Fri, Jul 26th, 2013

Drama u Bihaću: Izgorio skoro cijeli kompleks bolnice

Nakon požara, koji je jutros oko 2 sata zahvatio glavnu zgradu Kantonalne bolnice“Irfan Ljubijankić” u Bihaću, od ranih jutarnjih sati vrši se evakuacija aparata i zbraja se šteta na odjelima, dok ozlijeđenih, srećom, nije bilo.

Po prvim informacijama plamen se pojavio na dijelu krova iznad Odjela pedijatrije i potom zahvatio sve redom spojene krovove na velikom kompleksu. Izgorjeli su svi krovovi i gornji katovi bolnice.

Veliki broj građana iz cijelog Bihaća zajedno sa pripadnicima policije, Civilne zaštite, vatrogascima, kao i zaposlenima u Bolnici priskočili su u pomoć. Prvo su spašavani pacijenti, njih oko 400 je sigurno izvedeno iz bolničkih zgrada.

Nadljudskim naporima vatrogasaca iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe, pripadnika policije i Oružanih snaga BiH požar u Kantonalnoj bolnici u Bihaću stavljen je pod kontrolu. Uzrok požara su najvjerojatnije dotrajale elektroinstalacije, a došlo je i do eksplozije plinskih boca.

U Bolnici je jutros održana hitna sjednica Kantonalnog stožera Civilne zaštite, a trenutno je u tijeku i izvanredna sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) na kojoj se raspravlja o nastaloj situaciji.