Dr. Zdenko Herceg održao predavanje za IARC o najnovijim otkrićima u liječenju i prevenciji raka dojke

Mjesec listopad globalno je posvećen borbi protiv raka dojke. Na tom tragu je i glavna agencija Svjetske zdravstvene organizacije za rak – Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer – IARC) organizirala nekoliko kraćih predavanja uglednih svjetskih znanstvenika, među kojima je dr. sc. Zdenko Herceg, rođeni Ljubušak, a koji je prezentirao najnovija otkrića njegova laboratorija (novi biomarkeri za personaliziranu prevenciju raka dojke) i upozorio na zabrinjavajuće svjetske trendove i na znakove na koje treba obratiti pozornost. Ključ uspjeha je u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ponovno je naglašeno, piše republikainfo.com.

Dr. Zdenko Herceg održao je predavanje o predviđanju i riziku od raka dojke – kako znanstvenici IARC-a “čitaju kartu” skrivenu u krvi žene.

Naime, u novom videu povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, dr. Zdenko Herceg, voditelj Odjela za epigenomiku i mehanizme u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), objašnjava kako znanstvenici IARC-a identificiraju biomarkere u krvi žena kako bi točno predvidjeli njihov rizik od razvoja rak dojke.

Koristeći strojno učenje i najsuvremenije analitičke alate razvijene u IARC-u, znanstvenici mapiraju epigenom. Epigenom određuje kako naša tijela i stanice rade na temelju genetskog materijala koji naslijedimo od svojih roditelja, stvari s kojima se susrećemo u našem okruženju i našeg načina života.

U videu dr. Herceg opisuje kako istraživači IARC-a stvaraju ove karte, kako su identificirali biomarkere povezane s rizikom od raka i kako bi to moglo promijeniti prevenciju raka i liječenje raka u budućnosti.

No, jedna od zanimljivosti je i ta da je dr. Herceg brat premijera HNŽ-a dr.sc. Nevenka Hercega.