Published On: Sub, svi 8th, 2021

Dr. Jurić: Nije pitanje hoćemo li uvesti nove sojeve, nego kada

“Naš zdravstveni sistem je takav kakav jeste, nije se godinama ulagalo u zdravstvo. Zdravstvo nije nešto što je prioritet. Sad kad se suočimo sa ovakvim krizama, to nas uči koliko je zdravstvo važno i da ne funkcionira kako bi trebalo. Kao sistem spojenih posuda, to se reflektira na sve ostale grane”, kazala je dr. Jurić.

Trenutno popuštanje mjera treba prihvatiti s oprezom, ističe.

Ovo se ne treba shvaćati kao znak za povratak u normalan život, daleko smo od toga. Dokle god je građanima problem staviti maske u zatvorenom prostoru i traže rupe u zakonu da organizuju svadbe, bojim se da je pitanje dana kada ćemo opet bilježiti porast“.

“Mi smo sigurni dok granice ne postanu otvorene, dok se mobilnost građana ponovo ne poveća jer mi nemamo nikakve kontrole nad našim granicama. I opet će nam se desiti ono što se dogodilo već, uvest ćemo nove sojeve sa ljudima”, dodaje Jurić u razgovoru za N1.

Dodala je da nije pitanje da li ćemo uvesti nove sojeve, nego kada.

Svijet je globalno selo, sve što vidite u susjedstvu možete očekivati u kući. Nije pitanje hoćemo li uvesti nove sojeve, nego kada ćemo ih uvesti. Treba iskoristiti silaznu putanju virusa da se vakciniramo, posebno ugrožene skupine. Očekujemo novi val na jesen, nadajmo se da će biti manji od ovoga sada. Trebao bi biti, ali su s ovim virusom sve prognoze nezahvalne“.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>