Published On: Sri, stu 22nd, 2017

DOŽIVOTNA KAZNA: Pogledajte kako je Mladić podivljao u sudnici zbog čega je izbačen

Ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osobi čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno je danas Haški sud izrekao nepravomoćnu presudu.Osuđen je na doživotni zatvor

Osuđen je za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine.

Haški sud je, u nepravomoćnoj presudi Mladiću potvrdio da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u sedam drugih općina u BiH, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika Vojske RS Ratka Mladića.

 

Sud je zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u BiH imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela, kazao je sudac Orie.

12:00 Sudac Orie nastavio je s čitanjem presude Mladiću:

Kad je riječ o Udruženom zločinačkom pothvatu vezanom uz Srebrenicu, Vijeće je utvrdilo da je on postojao i da je glavni cilj bio da se eliminiraju Muslimani ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca.

Članovi su bili  Karadžić, Krstić, Popović, Tolimir, Borovčanin…

Bez Mladića zločini na ovakav način ne bi mogli biti izvedeni, zaključilo je Vijeće.

Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat u Sarajevu.

Vijeće je utvrdilo da je optuženi ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. travnja 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

Namjerno je davao izjave kojima je navodio medije na krivi zaključak vezano uz počinjene zločine. Bez njega zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su počinjeni.

Vijeće smatra da je Mladić imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog pothvata.

11:40 Mladiću je izmjeren visoki tlak. Zatražio je da se skrati čitanje presude, ali sudac nije pristao na to. Mladić je nakon toga počeo vikati po sudnici i mahati rukama, nakon čega je uklonjen iz sudnice. Njegov odvjetnik izjavio je da je Mladić “na rubu smrti” te da bi “mogao umrijeti u sudnici”.

Kako javljaju srpski mediji, Mladić ima zdravstvenih problema i u tijeku je pružanje liječničke pomoći. Navodno mu je pozlilo.

11: 45 Čitanje presude Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske trenutno je prekinuto, nakon što je Mladić zatražio da ode na toalet Mladić je tražio stanku kako bi otišao na toalet.

Do tog trenutka Predsjednik raspravnoga vijeća Haškog suda Alphons Orie, koji obrazlaže presudu, prvo je pročitao najvažnije dijelove optužnice, a potom iznio zaključke raspravnoga vijeća.

Kazao je da je Mladić optužen za pet točaka za zločine protiv čovječnosti: progoni, istrebljenje, ubojstvo, deportacija, nehumana djela poput prisilnog premjšetanja. Među četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja su: ubojstva, terorizam, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca.

Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosaskih muslimana i Hrvata s područja BiH gdje je živjelo srpsko stanovništvo. Vijeće ne smatra da je dokazano da je cilj udruženog zločinačkog pothvata bio da se uništi zaštićena grupa Bošanjaka 1992. godine.

Govoreći o genocidu u Srebrenici. Vijeće je utvrdilo da je cilj bio uništiti bosanske muslimane u Srebrenici. Vijeće utvrđuje da zločin genocida, istrebljenja, ubojstva jest počinjen u Srebrenici.

Prelazi se na optužbe o granatiranju Sarajeva.

Utvrđena je namjera počinitelja svih članova Sarajevsko-romanijskog korpusa da ciljaju na civile i da nesrazmjerno unište grad. Patnje kojima su bili izloženi građani Sarajeva su bile znatne, nisu imali pristup hrani, vodi, plinu, struji… Prisiljeni su bili živjeti u stanju stalnog straha.

Ratko Mladić naredio je da se stvori situacija bez ikakve nade za preživljenjem stanovništva Srebrenice. 15-20 dana nakon preuzimanja Srebrenice vojska RS usvojila je plan sukladno kojem je ta enklava trebala nestati, a taj teritorij učiniti srpskim kroz prisilno uklanjanje muslimana, čita sudac Orie.

“Tijekom napada vojska RS spaljivala je kuća i džamije, na tisuće muslimana pobjeglo je u Potočare. Velika većina zdravih muškaraca pobjegli su iz enklave pješice ne bi li došli do Tuzle”, dodaje.

Prelazi se na optužbe za genocid.

“Vijeće je utvrdilo da je veliki broj bosanskih muslimana i Hrvata ubijen u šest općina. Vijeće je utvrdilo tko su bili počinitelji u tim općinama – Foči, Prijedoru i Sanskom Mostu – i zaključilo da je postojala namjera da se eliminira hrvatsko i srpsko stanovništvo. Vijeće je odlučilo da muslimani nisu predstavljali veliki broj stanovnika na tim prostorima te stoga nije postojala namjera da se u potpunosti istrijebi neko stanovništvo”, rekao je sudac Orie.

Prelazi se na optužbu za progone. “Vijeće je utvrdilo da su mnoge žrtve zatočene i izvrgnute nehumanom tretmanu. U nekoliko logora uvjeti su bili stravični, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. Često su zatočenicima dopuštali odlazak na zahod samo jednom dnevno”, govori sudac Orie. Zatočenici su bili premlaćivani željeznim šipkama i prisiljavani na međusobna silovanja i ostale degradirajuće zločine. Čak i djeca od 12 godina.

Sudsko vijeće utvrdilo je da su počinjeni zločini koji predstavljaju istrebljenje. Npr. 1992. policija i snage VRS-a pojavili su se sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. Tijekom noći u tu prostoriju, nakon što su uveli brojne zatočenike, ubačena je neka vrsta plina i nakon toga zatočenici su pokušavajući bježati ubijeni, odnosno na njih su pucali, mnogi su poginuli.

Vijeće je utvrdilo da se tijekom cijelog razdoblja za vrijeme kojih su zločini počinjeni vodio rat u BiH. Također je utvrđeno da je u mnogim općinama, koje spominje optužnica, ubijen velik broj civila koji su bježali ili branili svoje domove.

Orie je podsjetio na ubojstvo više od dvadeset civila 1992. godine u Sanskom Mostu kada su snage VRS ljude natjerali da skoče u rijeku i potom pucali na njih. Podsjetio je i na gušenje 24 zarobljenika koji su preminuli na putu u kamionu za logor Manjača.

Presuda Mladiću bit će najvažnija presuda za ratne zločine u BiH. Na pravdu se čeka više od dva desetljeća, a optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja u BiH od svibnja 1992. do pred kraj 1995. Tužiteljstvo je za njega zatražilo kaznu doživotnog zatvora. /HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x