Published On: Čet, stu 24th, 2016

Došla maca na vratanca: Kaplan, Mahmutćehajić, Ljubović i Raguž skinuti s izbornih listi


 
Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odlučila je sa četiri glasa (tri ‘protiv’) da imena kandidata na lokalnim izborima u Stocu Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža budu skinuta s izbornih listi.
Oni su sankcionirani također novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne u raspon od  od 1.500 KM do 5.000 KM.
Postupak je obustavljen protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića jer službe SIP-a nisu mogle prikupiti dovoljno dokaza kako bi se utvrdila njihova odgovornost u prekidu izbora u Stocu. Sumnja se da su sudjelovali u odnošenju glasačkih kutija s biračkog mjesta.
Kad je riječ o Općinskoj izbornoj komisiji, za predsjednika Ivana Perića i članove Melihu Kapor i Avdu Jaganjca je donesena odluka o razrješenju dužnosti te četvorogodišnje zabrane angažmana u izbornoj administraciji.

Na današnjoj sjednici SIP-a izrečene su i novčane kazne za 35 članova biračkih odbora u Stocu, za predsjednike po 700 KM, a za zamjenike i ostale članove po 300 KM. Ovi ljudi su kažnjeni i četvorogodišnjom zabranom sudjelovanja u izbornoj administraciji.
SIP je kaznio četvorogodišnjom zabranom angažmana, ne i novčanom kaznom, četiri člana biračkog odbora koji su bili zamjena na biračkom mjestu na kojem je prekinut izborni proces u trajanju od četiri sata.
Ove odluke SIP-a nisu pravosnažne, a postoji mogućnost žalbe Apelacijskom odjeljenju Suda BiH, kazao je predsjednik Ahmet Šantić.
Po pravosnažnosti će SIP donijeti odluku o poništenju izbora u Stocu i odlučiti kada će biti održani novi izbori.