Published On: Thu, Jul 11th, 2019

Domaći novinari ostali bez izjava nakon pregovora u Aluminiju – “izabrana” samo ekipa Nove TV

Novinari medijskih kuća iz Mostara u srijedu popodne ostali su uskraćeni za komentar-izjavu nakon pregovora o budućnosti Aluminija predstavnika sindikata, menadžmenta i Nadzornog odbora Aluminija i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića. Uzalud su kod kapije Aluminija čekali izjavu za svoje medijske kuće, ali čekanje iza kapije nije se odnosilo i na kolege Nove TV, koji su jedini “izabrani”, uvedeni u zgradu Uprave i snimili izjavu predsjednika NO-a Zdenka Klepića.

Ovakav nekorektan i neprimjeren potez rezultirao je reakcijom novinara na društvenim mrežama, ističući kako je menadžment pokazao nepoštovanje prema novinarima Mostara i Hercegovine i to nakon godina praćenja rada Aluminija, njegove borbe za opstanak, a posebno u proteklih nekoliko ključnih dana za budućnost ove tvrtke

Novinarima je uslijedila velika potpora putem društvenih mreža, a uslijedile su i poruke “sramite se”, “sramota”, ali i konstatacija da su domaći novinari puno upućeniji u probleme Aluminija te da su ostali iza kapije jer se menadžment bojao njihovih pitanja.

Prenosimo neke od komentara:

“Ovo je prije svega vrijeđanje novinara s Nove TV, jer su svjesno išli na njih, smatrajući ih površnima, što na žalost i jesu”, glasio je jedan komentar. Drugi je išao ovako:”Pretpostavljam, u prilogu jos nije isključena struja, hercegovački gigant bilježi sjajne rezultate, a prosvjeda nije ni bilo?”.

Ili jedan drugi s dozom humora ali i podrške:”Čuj zašto su te izbjegli?! Eto tebi će dat izjavu da ih ne bi možda upitala štogod?! Da ih ne bi upitala možda na koji se to način se planira izbjeći stečajni postupak? Pa zašto se uopće išlo u gašenje struje ako postoji rješenje?! Koji je to recept za dugove, nastalu štetu i cijenu struje za budućnost ako se planira sve ljude vratiti na posao, ali postepeno? I zadnje, kako je moguće da je do jučer bila bezizlazna situacija, a danas najednom postoji rješenje?Ekipa iz Hrvatske nije pratila situaciju i pojma nemaju. Mogu im prodat priču koju hoće. Ti ćeš postavljat pitanja.”

No, pojedini radnici Aluminija pišu ovako:” Iskrena podrška vama novinarima koji ste bili uz nas radnike Aluminija i solidalizirali se s nama u našim suzama!”

Kako pišu, bila je predviđena izjava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, ali da je pred novinare ipak izašao predsjednik NO Aluminija Zdenko Klepić.

Inače, ovi novinari i dan prije proveli su više od 10 sati s radnicima Aluminija prateći i izvješćujući o prosvjedu na magistralnom putu M17. Mnogi od njih zbog blokiranog prometa propješačili su kilometre od Salakovca prema Mostaru, dobili plikove po nogama, kako bi blagovremeno izvjestili javnost o ogorčenoj borbi radnika Aluminija za svako radno mjesto i opstanak.

Tako je bilo i u četvrtak – na suncu su proveli neprestano više od osam sati, prateći prosvjede, snimajući izjave, javljajući se uživo, diktirajući izvješća za redakcije…i čekajući konačan ishod dana.

No, na kraju su dobili zatvorenu kapiju.

(Republikainfo.com/V.Soldo)