Published On: Pon, lis 26th, 2015

DOKUMENTI OTKRIVAJU U BiH se čak 21 osoba ubila zbog kredita u švicarskim francima

U BiH ima 9902 korisnika kredita vezanih uz švicarski franak, od toga 6100 u FBiH. Kemal Duraković je podsjetio kako je od posljedica takvih kredita ugroženo 30 do 40 tisuća ljudi.

Prosvjedi u Sarajevu bili su nekoliko puta zbog kredita u ‘švicarcima’

Koncem svibnja ove godine Dom naroda Parlamenta BiH razmatrao je informaciju o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani uz švicarski franak. Na toj sjednici donio je odluku kojom je zadužio Vladu FBiH da razmotri informaciju o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani uz švicarski franak s prijedlogom mjera.

Mjere za pomoć građanima

Parlament je zadužio Vladu FBiH i Vijeće ministara za pripremu informacije s konkretnim mjerama iz svoje mjerodavnosti kako bi se pomoglo svim korisnicima tih kredita. Zatraženo je i mišljenje Ministarstva pravosuđa FBiH, Ministarstva financija i dugo prozivane Agencije za bankarstvo FBiH, navodi se u dokumentima u čijem smo posjedu. Međutim, svi su nekako problem koji opterećuje veliki broj građana BiH prebacili dalje od sebe. Razumljivo bi bilo da se Agencija za bankarstvo BiH, koja nadzire rad banaka, o tome očituje i predloži način rješavanja tog problema. Međutim, njen direktor Zlatko Barš očito je više okupiran kadrovskim problemima u Agenciji te ovih dana i raspisanim natječajem za novog generalnog direktora pokušavajući produžiti mandat koji mu traje 19 godina. Iz njegova ureda izneseni su stavovi kako svi ti problemi nisu u nadležnosti Agencije uz napomenu kako banke moraju poštovati pravomoćne odluke suda, te da Agencija ne može davati tumačenja odredbi zakona ni utjecati na kretanje tečaja CHF. Isto tako, iz Agencije za bankarstvo FBiH kazali su kako ni u jednoj državi u kojoj je aktualno pitanje kredita s valutnom klauzulom u CHF (švicarski franak) supervizori, a to je agencija za bankarstvo, nisu mijenjali uvjete iz ugovora o tim kreditima, već su izmjene u pojedinim državama vršile vlade, odnosno parlamenti.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare