Srijeda, 24 travnja, 2024

DOKAZ DA JE TOTALITARNI UM PREŽIVIO: Postoji TV na kojoj Kukić neće moći uređivati Dnevnik

Must Read

Kukićev staljinistički diskurs u izjavi za Klix.ba dosegnuo je vrhunac – svjestan činjenice kako je novi projekt hercegovačkih poduzetnika – NAŠA TV, jedan od rijetkih medija u BIH nad kojim neće imati kontrolu, analitički i  precizno secirao je stvarnost oko iste.

Dakle, Kukić  koji je privitizirao Federalnu televiziju, gubi kontrolu nad medijskom scenom jer zna da na NAŠOJ TV neće moći određivati priloge, vijesti i reportaže u Dnevniku kao što je bio slučaj na Federalnoj.

Svjestan je Kukić kako on neće moći zvati i sugerirati šefovima Informativnih programa na NAŠOJ TV što će javnosti servirati kao istinu i zbog toga se ovako panično ponaša.

Izjave o mediju koji još uvijek nije ni počeo sa radom i za kojeg se ne zna kakav će program imati dok ga jelte ne emitira, dokaz je njegov totalitarističkog uma koji na samu pomisao da je negdje osnovana televizija na kojoj on u najmanju ruku, ne poznaje šefa Informative. No Kukić kao akademik nije toliko važan – okolnosti u političkom Sarajevu su ga učinile takvim i s ponosnom nosi titulu dragovoljnog darovatelja prava vlastitog naroda.  Mutant u demokraciji koji svaku novu TV kuću, pa taman ona i privatna bila, doživljava kao TV koja će program emitirati tj. autocenzurirati baš po komunističkim  principima.

 

U nastavku pročitajte Klixov tekst: 

Od 15. veljače gledatelji u BiH imat će priliku gledati još jednu televiziju – Našu TV iz Mostara. Izuzev nekoliko šturih informacija, još uvijek nije poznato skoro ništa o spomenutoj televiziji, a iz Naše TV za Klix.ba kažu da još uvijek ne žele iznositi bilo kakve detalje.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za Klix.ba kažu da je Naša TV dozvolu za emitiranje dobila krajem 2015. godine te da, što se tiče njih, nema nikakvih prepreka da počnu emitiranje programa.

Iz Naše TV do sada su priopćili samo da emitiranje programa počinju 15. veljače, a od ranije je poznato da će urednica Naše TV biti Hloverka Novak Srzić.

Naša TV: Do daljnjeg ne odgovaramo na pitanja

“Na programu će svakodnevno biti emitirana emisija Hercegovina danas, kao i informativni dnevnik. Nakon dnevnika emitirat će se emisije koje će svaki dan obuhvaćati drugačiji sadržaj (sport, kultura, politika, ekonomija…). Televizija će pokrivati događaje iz Hercegovine”, priopćeno je prije 15-ak dana iz Naše TV.

Ivan Cigić, izvršni direktor i producent Naše TV, kaže za Klix.ba kako u ovom trenutku može potvrditi početak emitiranja programa 15. februara. O svim ostalim detaljima i pitanjima, za sada, kaže Cigić, ne žele govoriti.

A pitanja je zaista mnogo, pri čemu je ključno tko stoji iza pokretanja Naše TV, kao i zašto emitiranje programa počinje baš 15. veljače.

Službeno, Našu TV osniva 55 hercegovačkih gospodarstvenika koji su uložili između 15.000 i 30.000 KM. Na taj način prikupljeno je 990.000 KM, a mnogobrojnost osnivača osigurava, tvrde iz Naše TV, da nitko neće imati potpunu kontrolu nad televizijom.

Kakva slučajnost: Televizija se pokreće na dan kada Čović predaje aplikaciju

No, pojmom “hercegovački gospodarstvenici”, koji je određen regionalno, a ne etnički, vješto se kamuflira činjenica da su osnivači Naše TV hrvatski gospodarstvenici s područja zapadne Hercegovine. Također, analitičari dodaju da su osnivači itekako bliski HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

“Službeno, iza tog projekta stoji 50-ak gospodarstvenika. Stvarno, međutim, kad se analizira struktura tih gospodarstvenika, vidi se da je to politički projekt HDZ-a BiH. Dakako, to je daleko od televizije, odnosno nečeg što ima karakter hrvatske televizije. To je klasična privatna televizija, stranački obojena i ona će funkcionirati kao medijska puškarnica HDZ-a BiH i lidera te stranke, što ćemo ubrzo i vidjeti. Uostalom, guru, mozak tog projekta, je Hloverka Novak Srzić koja je, barem što se tiče ovog prostora u proteklih 20-ak godina, vrlo prepoznatljiva po svome svjetonazoru i po tome koliko joj je stalo do novinarske profesije. Ta dva detalja nama nagovještavaju što bismo mogli gledati”, kaže prof. dr. Slavo Kukić.

Kukić smatra i da nije slučajnost da se televizija pokreće baš 15. veljače, na dan kada bi Dragan Čović, kao predsjedtelj Predsjedništva BiH, trebao predati aplikaciju za članstvo BiH u EU. Prema Kukićevom mišljenju, to je sjajan marketinški trik kojim će biti promovirana televizija, ali će ujedno Čović svom biračkom tijelu predaju aplikacije prezentirati mnogo značajnijim činom nego što on stvarno jeste.

Naša TV ili Čovićeva TV?

“Kod Čovića nema slučajnosti, svaki potez je vrlo smišljen”, kaže Kukić.

I politički analitičar Adnan Huskić smatra da je pokretanje Naše TV točno 15. Veljače marketinški trik lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

“Čović će biti osoba koja će predati aplikaciju, istovremeno će se pokrenuti Naša TV i njegovo biračko tijelo će još jednim medijskim spinom biti pokriveno. Tako da mi to ustvari možemo smatrati početkom kampanje HDZ-a BiH za lokalne izbore”, kaže Huskić.

Akademik Slavo Kukić kaže da politički lideri očigledno prave svoje medije kojima će se obraćati prema svom biračkom tijelu, ali istovremeno ne odustaju ni od kontrole javnog radiotelevizijskog sustava.

Pitanja bez odgovora

“Ne vidim razlog da HDZ BiH baš sada ustrajava na trećem kanalu. HDZ BiH ima svog čovjeka na dužnosti direktora BHRT-a, predsjednik Upravnog vijeća je isto HDZ-ov čovjek. Ono što je njima problem vjerojatno jest Federalna televizija na koju još uvijek nisu stavili šapu, ali Čović od te nakane neće odustati tim prije jer mu nakon posljednjih izbora ide od ruke da stavi šapu na sve što on poželi. Čović to može jer mu dopušta njegov koalicioni partner i drug iz Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Njima jednostavno ne treba nikakav javni servis, trebaju im stranački mediji koje će financirati građani”, kaže Kukić.

Ivana Marić, politička analitičarka, smatra da je niz pitanja na koje, u slučaju Naše TV, još uvijek nemamo odgovor.

“Kad kažu da će pokrivati događanja iz Hercegovine da li misle na cijelu Hercegovinu ili samo na zapadnu; Da li će pokrivati događanja i iz drugih krajeva BiH gdje su Hrvati većina; Da li se datum početka emitiranja slučajno podudara s datumom kad će Dragan Čović predati aplikaciju za članstvo BiH u EU; Da li su poduzetnici sami došli na ideju da osnuju Našu TV ili im je neko pomogao; Tko je i kako određivao koji poduzetnik će dati koji iznos ‘dobrovoljnog’ osnivačkog uloga; Da li se studenti sa drugih bh. sveučilišta mogu prijaviti u ekipu?”, samo su neka pitanja koja još uvijek ostaju bez odgovora” smatra Ivana Marić.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x