Srijeda, 24 travnja, 2024

Dok su SDA i HDZ dogovarili Sejdić-Finci, SDP izigrao dogovor o koordinaciji?

Must Read

Dugo najavljivani sastanak izaslanstava Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske stranke rezultirao je, kažu čelnici stranaka, značajnim približavanjem stavova o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdic i Finci.

Dogovoreni su principi prema kojima jedan narod ne može drugome birati člana predsjedništva u Predsjedništvu BiH, kazali su novinarima nakon sastanka zamjenik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Postignut je dogovor i oko ustroja vlasti u SBŽ i HNŽ, nacionalna rotacija u Brčko Distriktu, usuglašeni i stavovi o vojnoj imovini, te upućen zajednički poziv svim građanima da se odazovu na popis

Prema riječima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, na današnjem sastanku napravljen je veliki iskorak ka rješenju presude “Sejdić – Finci”, odnosno, izmjenama Ustava BiH. Čović je dodao kako će u narednim danima biti potrebno riješiti određena pitanja kako bi se ove dvije stranke konačno usuglasile s jedinstvenim prijedlogom.

Usuglašeni principi predviđaju Fedraciju BiH kao jednu izbornu jedinicu s dva područja odakle se biraju hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je potvrdio kako kako prijedlog osigurava da jedan narod neće birati drugom člana Predsjedništva BiH, kako je Federacija BiH jedna izborna jedinica, a zastupljenost oba naroda će se pokušati osigurati kroz dva izborna područja približno jednake veličine i multietničkog sastava. Pojasnio je kako bi svako od dva izborna područja davalo po jednog člana Predsjedništva, s tim što bi bili birani s jedinstvene liste. Pritom je istaknuo da kandidati ne moraju biti s područja koje ih je izabralo.

S ostalim strankama pripremiti se za Bruxelles

Izetbegović i Čović su izrazili nadu da se u idućim danima na ovim principima može postići rješenje i s drugim strankama. Ostavili su otvorenu mogućnost sastanka bh. lidera u ponedjeljak kako bi se razmatrala ova rješenja pred odlazak u Brisel gdje je predviđen sastanak sa europskim povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom.

Čović je kazao kako je optimističan što će se i ovim dogovorom napraviti iskorak za Bruxelles.

-Razgovori stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA jedan su od posljednjih pokušaja da bosanskohercegovački lideri ipak do sastanka s dužnosnicima Europske unije u Bruxellesu 1. listopada postignu suglasnost o konkretnoj provedbi presude Europskog suda za ljudska prava. Vremena je malo i ako u Bruxellesu ne bude predstavljen bilo kakav dogovor izvjesno je da će europski put BiH na duže vrijeme biti blokiran te da će se cijela zemlja naći u svojevrsnoj izolaciji. BiH polako ulazi u predizbornu kampanju tijekom koje je nerealno očekivati bilo kakav ozbiljniji dogovor, a posebno onaj koji iziskuje dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH. Slično je i s ostalim otvorenim pitanjima na domaćoj političkoj sceni. No, bilateralni razgovori stranaka, uključujući i ove između HDZ-a BiH i SDA predstavlja i stvaranje osnove za buduću suradnju, jer se približavanjem stavova o nekim pitanjima otvara prostor za partnerstvo nakon izbora iduće godine.

Kada je riječ o SBŽ i HNŽ, Izetbegović i Čović su kazali kako su jako blizu rješenja o izboru županijskih vlada.

SNSD čeka potvrdu i upozorava na SDP

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je kako SNSD očekuje kako će sutra od predstavnika HDZ-a čui postoji li usuglašen prijedlog HDZ-a i SDA o provoedbi presude “Sejdić-Finci“.

– Ukoliko ima naglasnosti između ta dva partnera iz Federacije BiH, onda postoje neke šanse za dogovor o provedbi te presude, iako je SDPBiH već izrazio protivljenje tom dogovoru i treba onda računati ima li dovoljno većine za provedbu odluke, kako su razrađeni detalji i drugo – precizirao je Radojičić.

O svim tim detaljima, najavio je, sutra će razgovarati izaslanstva SNSD-a i HDZ-a, ali, ako bismo sudili zaključno s današnjim danom, još nema dogovora ni o jednoj od tema budućeg sastanka u Bruxellesu, ni o provedbi presude “Sejdić-Finci“ ni o sustavu koordinacije u pregovorima BiH s EU.

SDP ponovno izigrao dogovor o koordinaciji

Kada je riječ o sustavu koordinacije, kazao je kako se ponovila situacija od prošle zime, kada je bio završen razgovor o tom pitanju, a onda je “SDPBiH, kao nositelj kakve-takve vlasti u Federaciji BiH izašao iz tog dogovora“.

– Tako da trenutno nema dogovora ni o predloženom modelu mehanizma koordinacije, koji bi u ovom trenutku bio lako dostižan, ukoliko bi predstavnici Federalne vlade konačno pristali na napisani model i odluku. Ali, oni su s nekim obrazloženjem, koje se tiče županija, kao i zimus, ponovo izašli iz tog dogovora – tvrdi Radojičić.

Stoga, procjenjuje, da danas, uoči briselskog sastanka, obje te teme djeluju poprilično sivo.

Ako ne bude dogovora do 1. listopada, Radojičić kaže da je sasvim realno da će BiH “izgubiti” čitavu narednu godinu.

-I što se tiče EU, ovo je, vjerojatno njihov posljednji pokušaj u ovoj godini, i zbog dinamike u EU i što činjenice da su izbori za Europski parlament, kao i opći u BiH naredne godine. Nije naročito realno da se 2014.godine nešto događa ni na jednoj ni na drugoj strani. To znači kako bi se cijela ova priča otvorila tek ponovo 2015.godine – kazao je potpredsjednik SNSD-a.

Ponovio je kako ne vidi razlog da se bilo što mijenja u stavovima u RS-u, kada je u pitanju provođenje presude “Sejdić-Finci“ i mehanizma koordinacije, bez obzira na prekid suradnje SNSD-a i SDS-a na razini BiH, jer su usuglašen stav imale sve stranke u tom bh.entitetu.

Radojičić je podsjetio kako je u Bruxelles pozvana „sedmorka“, a pozive je uputila Europska komisija liderima sedam političkih stranaka, premijerima entiteta i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

R.I. Dnevnik.ba

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x