Published On: Pet, sij 22nd, 2021

Hoffmann kazneno prijavio Avdića jer je Hrvate i Srbe, u sigurnosnim strukturama BiH, optužio da su špijuni Beograda i Zagreba

Više hrvatskih dužnosnika angažiranih u državnim institucijama u BiH odlučilo je podnijeti kaznenu prijavu protiv novinara i glavnog urednika portala Istraga.ba Avde Avdića zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ‘izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti’ nakon što je doslovno sve Hrvate i Srbe zaposlene u državnim institucijama nazvao izdajnicima vlastite zemlje.

Prijavu je nadležnome sudu predao Svevlad Hofman, savjetnika direktora Granične policije BiH.

Gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije Avdić je iznio tvrdnje, a ne mišljenja ili pretpostavke. Tako je poručio: „Ajmo bili realni odmah na početku, 2/3 službenika u institucijama, što sigurnosnim, što drugim političkim institucijama BiH, radi za susjedne države. Jedna trećina radi za Republiku Hrvatsku i sluša upute iz Zagreba, druga trećina radi za Beograda i sluša upute iz Beograda.” Na ovaj način prijavljeni Avdić je dvije trećine zaposlenih u prije svih sigurnosnim institucijama u BiH lažno označio špijunima i veleizdajnicima u BiH. Bez ijednog argumenta u prilogu svojoj neistinitoj izjavi prijavljeni Avdić na javnom i veoma gledanom TV kanalu, promiče neistinitu tezu o „izdajničkim” sigurnosnim strukturama u BiH „ u službi Zagreba i Beograda”, izuzev po, kako je naglasio, „ jednoj trećini koja radi u interesu BiH”, očito misleći samo na Bošnjake. Po prijavi na taj način prijavljeni Avdić je kod građana BiH izazvao razdor i uznemirenost, potiče netrpeljivost prema konstitutivnim narodima, optužujući javno, prije svega sigurnosne agencije BiH, kao izvorišta špijuna i veleizdaje.

„Takvim javnim iznesenim izjavama, pred mnoštvom građana BiH, pa i međunarodnom javnošću, usmjerenijim na poticanje nezadovoljstva i bijesa građana BiH prema vlastitim sigurnosnim strukturama u kojima rade „kolaboracionisti Zagreba i Beograda”, prijavljeni potiče netrpeljivost , prema konstitutivnim narodima iz čijih redova dolaze ovi zaposlenici u institucijama BiH, odnosno u konačnici prema Hrvatima i Srbima, imajući u vidu da je navodnu suradnju prijavljeni stavio u kontekst suradnje dvije trećine zaposlenih u institucijama u BiH koji „kolaboriraju sa Zagrebom i Beogradom“.

Uz prijavu dostavljen kao dokaze se predlaže pregledavanje snimka emisije koji je dostupan na portalu N1 .ba, saslušanje svjedoka novinarke i urednicu emisije „Novi dan”, Sanele Dujković, te gosta u ovoj emisiji Mirsada Buzara, zaposlenog u Službi za poslove sa strancima BiH na poziciji Zamjenika ravnatelja.

Avdić je inače poznat kao osoba od bliskog povjerenja ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, kojega je i donedavni visoki dužnosnik SDA Aljoša Čampara ocijenio kućnim istražiteljem obitelji Izetbegović i SDA.