Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Dogovore o BiH treba iz političkih kabineta izmjestiti u javni prostor!

Must Read

Dennis GratzPovodom sve učestalijih političkih diskusija o ustavnopravnoj rekonstrukciji BiH, a posebno imajući u vidu špekulacije oko navodnog postojanja sporazuma SDP-a i HDZ-a o novom modelu formiranja Doma naroda FBiH i izboru Predsjedništva BiH, Naša stranka ponavlja svoj stav da takav pristup rješavanju problema od državnog značaja, isključivo putem dogovora između stranačkih lidera, van državnih institucija i parlamentarnih rasprava, nije produktivan za funkcioniranje države BiH na dugoročnom planu

– Neophodno je da se dogovori stranačkih lidera, posebno onih od značaja za buduće ustavno uređenje zemlje, izmjeste iz političkih kabineta u javni prostor u kojem će pored političkih stranaka u rješavanju temeljnih pitanja učešće uzeti nevladin sektor i struka, izjavio je predsjednik Naše strankeDennis Gratz, saopćeno je iz te političke partije.

Naša stranka osuđuje svaki prijedlog o novom modelu formiranja Doma naroda FBiH kojim bi se umjesto dosadašnjih teritorijalnih izbornih jedinica uveli narodi kao jedine izborne jedinice.

– Smatramo da bi takvo rješenje, prema kojem etničko izjašnjavanje na popisu praktički postaje obavezno, definitivno vodilo ka legitimiziranju etničke teritorijalizacije zemlje i potpunoj prevlasti prava kolektiviteta nad pravima pojedinaca. Glas jednog državljanina BiH, u novom rasporedu odnosa, imao bi vrijednost samo ukoliko isti pripada jednom od konstitutivnih naroda i ukoliko živi na teritoriji na kojoj taj narod čini većinu. Ako sporazum između SDP-a i HDZ-a postoji u sadržaju kakav se ovih dana pronosi kroz medije, radi se zasigurno o lošijem rješenju od postojećeg, istakao je Gratz.

(DEPO PRTAL, BLIN/dg)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -