Published On: Čet, lip 30th, 2016

Dogovor sa SDA predviđao je da reorganizaciju Mostara prati i reorganizacija šireg paketa u FBIH

Dugo je u javnosti stajao znak pitanja iznad izjave Bakira Izetbegovića o tome da su SDA i HDZ dogovorili rješenje za Mostar, ali da ga neće javno iznositi kako ne bi iritirali javnost.

Danas je taj znak pitanja skinuo lider HDZ-a Dragan Čović. On je na druženju sa novinarima otkrio kako HDZ prihvata prijedlog SDA o podjeli Mostara, ali uz određene uslove.
Dragan Čović danas je konačno otkrio stvarni sadržaj dogovora sa Izetbegovićem i SDA po pitanju Mostara. HDZ prihvaća podjelu grada na Neretvi, ali ne u ovom izbornom ciklusu i ne bez rješavanja jednog šireg paketa.

“Priča o podjeli Mostara u koju se lagano ušlo i o reorganiziranju Mostara je jedna potpuno druga priča. S te strane ja sam imao jasan stav da ostavimo tu priču za neke druge pakete i razgovore u BiH”, rekao je danas Čović.

Sarajevski mediji pišu ovako: “Paket o kojem Čović govori jeste podjela Federacije, i izborna jedinica za Hrvate u okviru većeg entiteta. S tim da  SDA, u ovom momentu, očigledno nije imala hrabrosti HDZ-u isporučiti i podjelu Federacije,  pa je i HDZ za sada odbio pristati na podijeljen Mostar”.

Čemu termini “isporučiti” i “pristati” i zašto HDZ-u?

Nije li kompromisno rješenje upravo to? Velekanton, ili izborna jedinica, kojim bi se zauvijek rješili međuetnički problemi, ne bi bilo prijetnje od separatizma, a pluralizam bi se i kod Bošnjaka i Hrvata pojačao? I zašto se tome protive navodno građanske i navodno lijeve stranke ako bi na taj način one u budućnosti logično ojačale?

Zašto političko Sarajevo smatra da je pristanak na svaki logičan politički kompromis “isporučivanje nečeg nekome” i time implicite dodatno potvrđuju tezu kako FBIH bošnjačka elita smatra isključivo bošnjačkom. I to cijelu.

 

 

(Vijesti.ba,

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>