Published On: Pet, sij 31st, 2014

DODIK: Volio bih da BiH ne postoji, Srbi neće u Sarajevo dok se ne riješi Orić!

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ističe da bi najradije da ne postoji BiH, posebno nakon jučerašnje slike obrane Nasera Orića od bošnjačkih političara, ali da zasad podržava stav da srpski zastupnici i ministri ne idu na sjednice parlamenta i Vijeća ministara dok se ne riješi “slučaj Orić”.

Na pitanje do kad bi takvo ponašanje trajalo, odgovorio je “dokraja”.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kritizirao ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji su podržali Nasera Orića, o kojem je govorio kao osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima.

-To nije obrana osobe, već ratnog zločina koji je počinjen i koji nije procesuiran – rekao je Dodik i dodao da se ne može imati povjerenja u pravosudni sistem BiH.

Najavio je da će narednih dana sazvati sve odgovorne nostelje funkcija RS-a i predložiti da RS ne prihvaća da se na nivou BiH donosu novi zakoni, posebno oni koji se tiču Suda i Tužiteljstva BiH.

To će se predložiti, kaže on, jer se bošnjačka strana ne pridržava zakona te će tražiti da to postane ponašanje svih iz RS-a na nivou BiH.

Za BiH je ponovo ustvrdio da je besmislena, jer, kazao je, ima takvu praksu kao što se mogla vidjeti jučer u Sarajevu.

Ne smatra da stoje kritike i zbog njegovog dočeka haške osuđenice Biljane Plavšić, jer je, tvrdi, to drugačije i ona je odležala kaznu.

Ponovivši kritike na rad Suda i Tužiteljstva BiH, kazao je i da živi za dan kada će RS imati dovoljno političke volje i potencijala da “donese svoje zakone o zabrani primjene zakona BiH na prostoru RS-a”.

-Tu prvenstveno mislim na Sud i Tužiteljstvo BiH, jer oni nisu to, već egzekucija, zloupotreba i potvrda jedne mudžahedinske politike – ustvrdio je on i dodao da se to moglo najbolje vitjeti jučer u Sarajevu.


uskrs ephzhb