Published On: Sri, ruj 9th, 2020

DODIK: Usvojiti zajedničku izjavu da je visoki predstavnik remetilački faktor, Komšić nikad nije normalan

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnji sastanak s predstavnikom State departmenta Matthew Palmerom bio dobar, te dodao da je Palmer ukazao na potrebu partnerstva BiH i SAD.

Dodik je naglasio da je prva važna tema na sastanku bila obilježavanje 25 godina od Daytona.

“Na današnji dan počelo je NATO bombardiranje i mi bismo bili nikakvi ljudi kada bismo to zaboravili. Ovo je za nas dan tuge, jer su mnogi Srbi poginuli”, rekao je Dodik:

“Јasno je da se uloga Predsjedništva odnosi na sačinjavanje programa godišnjice i taj program bi bio vlasništvo Predsjedništva. Trebalo bi pristupiti određenim stvarima vezano za taj program”.

On je kazao da je potrebno da se izrazi pijetet prema svim žrtvama u prošlom ratu i da se odbace razne spekulacije koje su na političkom terenu često prisutne, a to je kako kvalificirati sukob u BiH.

“To je Daytonskim sporazumom kvalificirano kao tragični sukob i to je adekvatno, ali čujemo i kvalifikacije o agresiji i drugom, što se ne može tolerirati”, poručio je Dodik.

Na sastanku je razgovarano i o NATO savezu

“Povjerenstvo za suradnju s NATO može biti prihvaćeno i to smo i potencirali, ali nikako ne možemo razgovarati o povjerenstvu za integraciju s NATO”, izjavio je Dodik.

Dodik je istaknuo da u okviru obilježavanja treba usvojiti zajedničku izjavu Predsjedništva.

“Izjava treba sadržavati suglasnost o prestanku mandata visokog predstavnika, koji ovdje ničemu ne služi i remetilački je faktor”, poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Jedna od tema svakako je bila i epidemija virusa korona.

“Zdravstvenim radnicima trebamo zahvaliti na svemu što su činili za nas u vrijeme COVID19, na njihovoj ogromnoj požrtvovanosti, a na nama ostaje da saniramo ekonomske posljedice”, poručio je Dodik.

Govorio je o inicijativi o premještanju Veleposlanstva BiH u Izraelu. Kako kaže Dodik, to je jasan putokaz kako se može osnažiti prijateljstvo s Izraelom.

– Pitanje Komšića da će tražiti da BiH prizna Kosovo. Sve je to legitimno. Svi članovi Predsjedništva imaju pravo predložiti točke za dnevni red. Navodno su mnogi naveli da je Komšić izrevoltiran, međutim on nikada nije normalan, zapravo uvijek je izrevoltiran. Ne vidim da problem bude na dnevnom redu, ja ću glasati protiv. Sada ćemo imati priliku da kažemo odluku o tome. Ovo je dobra prilika da se dođe do jedne odluke. Kada BiH ne bude priznala Kosovo, onda je obveza svih iz BiH da kažu da ne priznajemo Kosovu. Sada se čak mogu i zahvaliti Komšiću, neprimjerno je bilo da predlažem inicijativu i onda glasam protiv – istaknuo je Dodik.