DODIK: Upozorili su me da će me britanska jedinica oteti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da se ne može dogoditi da kapitulira u Bruxellesu i ukazao da stranci kroz priču o europskom putu BiH hoće napraviti unitarnom zemljom.

– Ako mene tjeraš da biram između toga da ostane Republika Srpska i da idem u Europu, ja biram Republiku Srpsku i baš me briga za Europu – rekao je Dodik za TV Heppy.

On je najavio i da za tri dana ide u Bruxelles, te izrazio sumnju u ostvarivost europskih integracija i primijetio da će se Europska unija raspasti dok BiH stigne do njenog članstva.

Dodik je podsjetio da EU daje članstvo samo državama koje imaju definirane granice, a sada se daje kandidatski status zemlji /Ukrajini/ koja će u najmanju ruku po pola biti podijeljena, ako ništa drugo.

– A nama kažu, vi morate ispuniti standarde. A koje standarde – rekao je Dodik i dodao da i Srbiju “satraše s kriterijima, vrijednostima, poglavljima”, te ocijenio kako je “to sve izvrnuto”.

Naveo je da Europa bez kriterija uzima samo struju od Republike Srpske jer joj to nedostaje, a da za svu drugu robu postavlja izuzetno visoke kriterije.

– Uvale nam “Bolonju” pa nam upropaste naš obrazovni sustav, jer ako je ukinemo, onda oni kažu nema više kredita, podrške, a narod kaže – mi se ne razvijamo, nema investicija. Sve je to povezano – rekao je Dodik.

On je naveo da su mu za prebacivanje obrazovanja na razinu BiH nudili novac za izgradnju nekog puta, ali kao kredit i da im je objasnio da “nije prostitutka” da ga plaćaju za usluge.

Dodik je podsjetio da priča Christiana Schmidta o navodnom njegovom pozivu na rakiju, potiče iz 2016. godine, te je Schmidtu poručio da “neće piti rakiju s njim”, kao i da ga neće smatrati legalnim visokim predstavnikom čak ni da se 100 puta pozdravi s njim.

Podsjetio je i da je imenovano čak sedam predstavnika raznih zemalja za BiH koji primaju visoke plaće i ni o čemu ne odlučuju, a najvažnije im je da se kaže da ne valja onaj tko pokaže karakter, kao što su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao veleposlanicima da neće vladati Srbijom.

Dodik je podsjetio i na prodaju “Telekoma /Republike Srpske/” i naveo da mu je konkurencija, u organizaciji jedne strane ambasade, donijela “torbu”, vjerojatno s novcem i tražila da kaže kako nešto nije u redu s ponudom “Telekoma Srbije”.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je za Zapad eksces i računali su da će je ukinuti u drugoj fazi nakon Daytona, ali da se “onda pojavio neki Dodik, koji je zaglavinjao i ne da”, kao i da Srbi nemaju nikakav teritorijalni bosanski identitet jer imaju Republiku Srpsku.

On je potvrdio da su ga iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti i primijetio da Republika Srpska nikad nije imala više prijatelja nego sad.

Dodik je rekao da nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su njegova najveća obrana njegovi susjedi i naveo da živi na imanju na selu.

Upitan za Gabriela Eskobara, Dodik je naveo da Amerikanci ne odustaju od centralizacije BiH, te da od Sarajeva žele napraviti glavni grad kome će se Srbi klanjati.

O inicijativi “Otvoreni Balkan”, Dodik je rekao da je ne prihvaćaju druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Kada je riječ o životu ovdje, Dodik je rekao da ima ljudi koji teško žive, ali da se više nameće priča o tome./HMS/