Published On: Pet, tra 30th, 2021

DODIK: U odnosu na Bošnjake, mi smo “male mace” u rušenju BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik dao je intervju za srbijanski Espreso.rs u kojem je, između ostalog, ponovo počeo s crtanjem mape “srpske države”, koja će, kako je naveo, jednog dana postati realnost. S druge strane, ustvrdio je kako su Srbi “male mace” u rušenju BiH u odnosu na to kako je ruše Bošnjaci. Naveo je da su Bošnjaci zavađeni između sebe te da izlaz iz te patološke mržnje uvijek nađu u tome da se okupe u mržnji prema Srbima.

U tu srpsku državu, koja će prema Dodiku jednoga dana postati realnost, ulazi Republika Srpska, Srbija, ali i dijelovi Crne Gore.

– Ja sam dobio najveći broj glasova od svih njih koji su tamo u Predsjedništvu. Moja stranka odnosno ekipa oko moje stranke napravila je najveću srpsku većinu na nivou BiH, mislim od kad postoji BiH. To znači da od pet zastupnika u Domu naroda, čija je moć velika i nijedna odluka u Parlamentu u Zastupničkom domu ne može proći ako ne dobije potvrdu Doma naroda, a to dalje znači da tih pet zastupnika odlučuje o sudbini svake odluke i zakona na nivou BiH. Od tih pet zastupnika, četiri je iz moje stranke. To se nikad nije desilo i time se nekako doskočilo strancima koji su rekli da je od pet većina, prosta većina četiri i to je ostalo tako zapisano, ne može se izmijeniti – kazao je Dodik.

Rekao je da je na kraju ipak inauguriran u za člana Predsjedništva BiH, ali da je bilo svakakvih namjera, da se onemogući inauguracija, “da se svašta živo izmisli i da se nametne”.

– Ta priča o tome kako mi rušimo BiH, mila majko, mi smo mala maca, kako bi to narod rekao u odnosu na to kako je ruše Bošnjaci. Zavađeni su između sebe, zakrvljeni došli su do patološke mržnje između sebe i oni nađu uvijek izlaz u tome da se okupe u mržnji prema Srbima. To je kod njih ključno pitanje. Za razliku od mene, ja nikoga od njih ne mrzim, ja ih gledam kao svoje političke konkurente i u značajnoj mjeri protivnike. Moja politika nije nametanje drugome svoju volju, kao što oni to rade. Moja politika je da pokušamo da održimo prije svega mir i stabilnost i to je primarno. Politički procesi moraju da budu u tom smjeru. Ja nisam ratni lider, da sam to htio mogao sam biti u ratu – navodi Dodik.

Nakon što mu je novinar pokazao mapu koju je Dodik crtao prije dvije godine, a na kojoj su RS i Srbija prikazani kao jedna država, pitao ga je ostaje li i danas pri toj ideji, a Dodik je to potvrdio.

– To će i biti jednog dana. Čekaj da pogledam da mi nešto ne podvališ, dobro, bit će to i ovdje malo od Crne Gore, neće to ovako biti uvijek. To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Ja se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta kojeg treba povećati, ali znate, nama često dođu i kažu: “Znate, ima složenih zemalja koje funkcioniraju”. Tada nam navedu primjer Austrije, Njemačke, naravno ne pričaju o Belgiji ili Bavarskoj. Bavarska ima svoje predstavništvo u Briselu. S druge strane, kada mi pokrenemo pitanje svoga predstavništva u Briselu onda se digne galama. A zašto? Zašto mi ne bi bili dio jednog integriranog društva na ovom prostoru? – rekao je, između ostalog, Dodik u intervjuu za Espreso.rs./HMS/