Published On: Pet, tra 21st, 2017

DODIK: U BiH nije moguća ni separacija, ni unitarizam, moramo se sami dogovoriti, bez stranaca

Zašto je Dodik toliki problem međunarodnoj zajednici u BIH? Možda zato jer je prvi BIH političar koji pokazuje državničke manire. Traži slabljenje uloge međunarodne zajednice i jačanje unutarnjeg dijaloga. No nitko, nikada, u povijesti BIH nije napada od stranac kao on. I nikome nisu prijetili koliko njemu. Evo prenosimo interview koji je dao za TV1. Pitamo konkretno, i strance, i sve vas u BIH. Što je on to ovdje rekao što je nedopustivo u političkom diskursu?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da se međunarodni faktor neće odreći svog utjecaja u BiH dok god im zajedno Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne stave do znanja da se ne miješaju u lokalna pitanja.

On je izrazio uvjerenje da će Amerika neko vrijeme smanjiti interes i neće se petljati u BiH, te da će to stvoriti novu situaciju da će ljudi u BiH morati sjesti i sami reći mogu li ili ne mogu zajedno.

Dodik je naveo da je kao legitimni predstavnik Srba spreman sjesti i razgovarati, prvenstveno da se na ovom prostoru očuva mir, zatim da se razvija ekonomija, a nakon toga politički sustav, u kome bi osnova bio Ustav.

– Očigledno niti je moguće da se u skorije vrijeme dogodi nekakav proces separacije, a nije moguće ni da se BiH u skorije vrijeme izradi kao unitarna zemlja. Mi moramo sjesti u modelu koji je održiv za sve, kojim će možda svako podjednako, da ne kažem biti zadovoljan, evo podjednako nervirati, ali ne toliko da proizvede akciju koja bi dovela do akcije. Mislim da to možemo, rekao je Dodik za “TV1”.

Dodik je ocijenio da međunarodni faktor neće dozvoliti da dođe do toga.

– Hoću definitivno da sjednemo. Je li moguće? Nije moguće! Nije moguće zato što se međunarodni faktor neće odreći svog utjecaja dok god im zajedno i Srbi i Bošnjaci i Hrvati ne kažu – slušajte, ovo su naša pitanja, nemojte se miješati u to, rekao je Dodik.

On je dodao da su veleposlanici stranih zemalja u BiH moćniji nego ministri ili predsjednici.

Dodik je napomenuo da je najveće antidejtonsko djelovanje u BiH uradila Amerika, podržavajući visoke predstavnike u kontinuitetu koji su kršili međunarodno pravo.

– Najveći kršitelji međunarodnog prava ovdje u pogledu Daytonskog sporazuma su SAD, odnosno njihova administracija tog vremena, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je europski put BiH održiv koliko je održiva EU, kao i da BiH tek treba preživjeti ovo vrijeme nestabilne Unije i samu sebe.

– BiH se pokazuje kao neuspješan projekat. Ogromna asistencija međunarodnog faktora, i financijska i politička i vojna, nije osigurala da ove zemlja napravi svoju integraciju i svoj napredak, koji se očekivao i možda bio normalan, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da se BiH pokazuje kao neuspješan projekat i mjesto općeg nezadovoljstva, u kojem nisu zadovoljni ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi, ni stranci koji su htjeli daleko više ili hoće daleko više, javlja Srna./HMS/