Petak, 19 srpnja, 2024

Dodik šokirao novim potezom: ‘Države koje su podržale rezoluciju snosit će posljedice’

Must Read

Ministri u Vijeću ministara BiH koje kontrolira čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik blokirali su usvajanje odluke kojom bi se državljanima Slovenije, Poljske i Rumunjske dopustilo glasanje u diplomatskim predstavništvima tih zemalja a ispostavilo se kako je to čin odmazde zbog potpore rezoluciji o Srebrenici.

Iz Vijeća ministara BiH medijima su dostavili kratko priopćenje u kojemu je stajalo kako na tom tijelu u dva kruga glasanja “nije postignuta suglasnost” da se dopusti organiziranje glasanja na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima u veleposlanstvima i konzulatima Slovenije, Poljske i Rumunjske no pri tom nije pojašnjeno tko je bio za a tko protiv odluke koja se uobičajeno rutinski donosi.

Lokalni su mediji prenijeli kako su zamolbu Ljubljane, Varšave i Bukurešta odbili Dodikovi ministri. Oni su za to iskoristili sustav odlučivanja po kojemu je za svaku odluku Vijeća ministara potrebna suglasnost barem po jednog ministra iz reda svakog konstitutivnog naroda. Tek u srijedu je to izrijekom potvrdio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

“Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenicu imati negativne političke posljedice u BiH. Ignorirali ste naše stavove i argumente. Sada preuzmite odgovornost i naviknite se na ovakav odnos prema zemljama koje su podržale sramnu rezoluciju”, napisao je ovaj Dodikov suradnik u objavi na Instagramu.

Slovenija, Poljska i Rumunjska bile su među 84 države koje su na zasjedanju Opće skupštine UN-a u svibnju podržale rezoluciju kojom se podsjeća na žrtve genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Usvajanju tog dokumenta žestoko su se protivile Srbija kao i vlasti Republike Srpske uz neutemeljene tvrdnje kako se na taj način cijeli srpski narod proglašava genocidnim.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković postupak srpskih ministara u Vijeću ministara BiH nazvao je civilizacijskom sramotom istaknuvši kako iza toga stoji Dodik i njegova politika koja se svodi na stalne blokade.

Košarac mu je pak odgovorio kako je krivac za blokade bošnjačka politika a ne Dodik.

Konaković je u srijedu bio u službenom posjetu Bukureštu i tamo se sastao s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom a u priopćenju koje je nakon toga dostavljeno medijima iz Ministarstva vanjskih poslova BiH stajalo je kako su odnosi dvije države dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja.

Konaković se uz to Iohannisu zahvalio na potpori Rumunjske usvajanju rezolucije o Srebrenici a problem sa zabranom glasanja u BiH nije ni spomenut.

Veleposlanik Slovenije je kritizirao ovakvo ponašanje

No zato je postupak srpskih ministra kritizirao veleposlanik Slovenije Damjan Sedar.

On je lokanim medijima kazao kako u Sloveniji ne mogu razumjeti ovakve zabrane i ponašanje, posebice kada se zna koliko je Ljubljana učinila da bi poduprla europski put BiH.

Dodik ne odustaje od ideje razdruživanja BiH: ‘Kako smo se sastavili tako se možemo i rastaviti’

Najavio je kako će postupak srpskih ministara sigurno dobiti odgovarajući odgovor kada bude trebalo odlučivati o provedbi glasanja na teritoriju Slovenije.

“U Sloveniji je puno više državljana BiH nego što je u BiH Slovenaca”, kazao je Sedar za televiziju Nova BH.

- Advertisement -

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -