DODIK: SIP je izabran mimo zakona, odgađanje izbora u BiH je neprihvatljivo

U Banjoj Luci danas je održan susret člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ministra policije RS Dragana Lukača. Tema je bila koordinacija razina vlasti u BiH u kontekstu borbe protiv pandemije koronavirusa. Bilo je riječi i o odgađanju izbora te o aranžmanu MMF-a.

Kako je istaknuto, suradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i entitetskih vlasti u Republici Srpskoj je dobra.

“Želim da se zahvalim Radončiću na naporu. Ovo je dobra praksa, a to je da država surađuje s raznim nivoima vlasti. Suradnja dva ministarstva je dobra i nema teških pitanja, iako imamo različite poglede na stvari. Ipak, ovo sada nije konfliktna situacija”, rekao je Dodik.

On je kazao kako dobro zvuči ocjena WHO-a da je BiH učinila dobre mjere, a one su donesene, kaže Dodik, zahvaljujući koordinaciji razina vlasti. Također, jedna od njih je mjera karantene na granicama BiH.

Bilo je riječi i o dogovoru da dio turske pomoći Bosni i Hercegovini, a koja je predodređena za RS, bude preusmjeren na Graničnu policiju BiH.

“RS ima dovoljno maski i rukavica i zato smo dio pomoći od turske proslijedili Graničnoj policiji BiH”, rekao je Dodik.

Što se tiče mogućnosti da lokalni izbori u BiH budu odgođeni, Dodik smatra da trenutno za takvu odluku nema razloga.

“Niko sa mnom, kao liderom SNSD-a, nije komunicirao po tom pitanju, ali vidim da kolaju neki prijedlozi. Mi ne smatramo da trebaju biti odgođeni i oni trebaju biti raspisani. Ako dođe do poremećaja situacije, imamo sasvim dovoljno vremena da u septembru bude dogovoreno prolongiranje. Ovo sada je potpuno neprihvatljivo, a SIK je izabran mimo zakona”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik je iskoristio priliku da izrazi žaljenje zbog neodržavanja sjednice Fiskalnog vijeća BiH na kojoj je trebala biti donesena odluka o odobrenju zaduženja kod MMF-a.

“Žao mi je što sjednica nije održana, pitat ću Tegeltiju što je bilo, nije dobro da Bošnjaci nisu došli na sjednicu”, rekao je član Predsjedništva.

Podsjetimo, za danas je bila zakazana sjednica Fiskalnog vijeća BiH, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer sjednici nije prisustvovao premijer Novalić. Zbog toga je reagirao i državni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Radončić je kazao da su mjere koje se poduzimaju u entitetima, odnosno u Bosni i Hercegovini dobre.

“Mislim da je sigurnosni sektor kupio faktor vremena za medicinsku struku. Dali smo našim ljekarima vrijeme da pripreme bolnice, nabave respiratore, a i da se upoznaju o tome kako da se bore s koronavirusom”, rekao je ministar sigurnosti.

On je zaključio da je s Dodikom razgovarao o mjerama koje zemlja mora podnijeti kad su u pitanju i ekonomske štete koje su enormne, piše Klix.