DODIK S EUROPSKIM DUŽNOSNICIMA Ukrajina je kolateralna šteta sukoba NATO-a i Rusije, RS ostaje neutralna

Dodik je naveo da nikakve sankcije za Republiku Srpsku nisu pominjane, te da BiH ne može očekivati ubrzano europsko članstvo.

Ukrajinska kriza, njena refleksija na zapadni Balkan i Europu – upravo o ovim temama srpski član Predsjedništva BiH razgovarao je s izaslanikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine. Јoš jednom je iskazan stav da Srpska po pitanju sukoba u Ukrajini zadržava neutralnost.

– Mi imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO i jedne obrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta – rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Razmijenjena su mišljenja i o političkoj situacija u BiH, s akcentom na činjenicu da je sve ono što Srpska radi potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Ponovljen je stav da Republika Srpske ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu s procedurama.

– Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove i ukažem na jedan histerični pristup koji bruxelleska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu s Ustavom, u suštini, proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako – istakao je Dodik.

Osim s Dodikom, o funkcionalnosti BiH, izbornoj reformi, napretku na europskom putu, Lajčak je razgovarao i s bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

– Razgovarali smo o funkcionalnosti BiH, izbornoj reformi. Ima različitih stavova, ali naš cilj je da pomognemo BiH ka europskom putu – istakao je Lajčak.

Na marginama Samita sastanak, održan je sastanak i s europskim komesarom za proširenje Oliverom Várhelyijem. Europska komisija inzistira na funkcionalnosti i radu organa da bi mogli biti realizirani razvojni projekti na prostoru BiH. Ipak, ključna poruka koja se mogla čuti jeste – ako dođe do bilo kakvog vida kažnjavanja, ono neće biti primjenjivo samo na Republiku Srpsku.

– Nemoguće očekivati da Srpska nakon stavova koje je zauzeo Parlament zaboravi što se desilo prije šest mjeseci, to sam rekao i Várhelyiju, te da se pognute glave vrati u Parlament i odlučuje onako kako to želi Džaferović ili neko sličan. Naravno, to se neće desiti, bez obzira što su uspjeli “smuvati” dio opozicije u Republici Srpskoj za neke svoje projekte. Neka oni to završavaju s njima, ako misle da mogu gurati, neka izguraju – rekao je Dodik.

Dodik kaže da na Antalijskom diplomatskom forumu nije bilo riječi o sankcijama, dodajući da ih ne bi ni bilo da to ne traže lideri SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović. Pojašnjava da nema ništa ni od ubrzanog europskog članstva BiH.

– Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da nema ubrzanog članstva za Ukrajinu, pa ni za BiH. To je ono što ne vidi opozicija u Republici Srpskoj koja se ne vodi interesima Republike Srpske. To ne vide Šarović i Borenović i glasaju za zakone oko VSTS i ostalo, glasaju ili su dio tih odluka na nivou BiH kako bi napravili neku štetu Republici Srpskoj, a ne korist. Dakle, od toga nema ništa – navodi Dodik.

Ocjenjuje da BiH nikada nije izašla iz krize, pojašnjavajući da se ona ne može razvijati ako se degradira Republika Srpska. Predlaže da se putem razgovora nastoji jasno razgraniči što kome pripada po Ustavu i Daytonu.

– Što je racionalno neka bude na nivou BiH, ono što nije ima da bude vraćeno na entitete. Međutim, oni taj razgovor neće, već hoće da sada eliminiraju Dodika i “njegovu ekipu” – navodi Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH na marginama foruma u Antaliji razgovarao je s glavnim tajnikom NATO Јensom Stoltenbergom. Dodik je naglasio da se ukrajinska kriza ne može porediti niti dovoditi u bilo kakvu vezu s BiH. Dodik je naglasio da u BiH vlada mir.

Dodik i Džaferović razgovarali su na marginama foruma s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom kome su zahvalili za inicijativu da se ubrzaju procesi ka stjecanju kandidatskog statusa za BiH.