Nedjelja, 14 travnja, 2024

Dodik: RS vidim kao državu objedinjenu sa Srbijom, trgovi i ulice će nositi imena Karadžića, Mladića….

Must Read

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je sinoc u Beogradu da u budućnosti Republiku Srpsku vidi što manje kao entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom

Dodik je u obraćanju prisutnima na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” na Kolarcu u Beogradu večeras najavio da će u narednom periodu imena trgova, ulica i nekih vladinih institucija nositi imena Radovana KaradžićaRatka Mladića i srpskih generala.

 

“Kada me ovih dana pitaju kako vidim budućnost Republike Srpske u narednih četiri, deset ili više godina, jedino što je smisleno da kažem jeste da je vidim što manje kao entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom”, rekao je Dodik, popraćen aplauzom prisutnih.

 

On je naveo da “hoćemo Republiku Srpsku, jer ne vjerujemo i preživljavamo nemogućnost života u okviru Bosne, koja je napravljena po želji međunarodnog faktora kao dokaz razračunavanja ili cijepanja srpskog naroda da ga na taj način omalovaži”.

 

Dodik je istakao da Srbija danas nesumnjivo pokazuje svoje pravo i od strane RS-a očekivano lice.

 

“Mnogi od nas su spremni da zaplaču kada osjete ljubav koja dolazi s ove strane Drine, iz Srbije, ne zato što nam je ta ljubav potrebna u svakom danu, ali nam je potreban dokaz da ta ljubav postoji. Ne volimo kada čujemo nešto loše iz Srbije o nama, kao što ne volimo da nešto loše o Srbiji dolazi od nas”, kazao je Dodik, naglasivši da su Dani Srpske u Srbiji posebna prilika da, kako je naveo, ne samo Srbiji, nego čitavom svijetu, uz uporna osporavanja ne samo Republike Srpske nego i nacionalnog identiteta srpskog naroda na prostoru BiH, pokažu kulturu tog entiteta.

 

Rekavši da je nepravda Haškog tribunala bila spremljena samo za predstavnike Srba, on je kazao da su zapostavili ljude kao što su Radovan Karadžić, Ratko Maldić i mnogi generali.

 

S time u vezi, Milorad Dodik je najavio da će u narednom periodu imena trgova, ulica i vladinih institucija nositi njihova imena.

 

“To ćemo učiniti bez ikakvog oklijevanja. Nikada ne želimo da opteretimo ili vidimo da Srbija zbog nas ima problema. Uvijek ćemo stati na onome što je odbrana Srbije. Nama niko ne treba da nas pozove i da nam kaže šta jeste i šta znači Kosovo za srpski narod i RS. S ponosom možemo da kažemo da se na jedan prirodan način solidarišemo sa Srbijom da ne podrži sankicije međunarodnih faktora Rusiji”, istakao je predsjednika RS-a, zaključivši da “Srbi sa svoje dvije države mogu da budu prednost u stabilizaciji regionalnog mira”.

 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u svom govoru rekao da su Srbima palili crkve i biblioteke, ali da nisu uspjeli da svijetu nametnu sliku “varvara bez otadžbine na čiju teritoriju polaže pravo ko god je dovoljno jak”.

 

“Kako bi uspjeli kada su arapski putopisci govorili da smo narod od knjige. Kada nam zapale knjigu mi decu stavljamo na koleno pa im prepričavamo, note imamo utisnute u gene. Večeras će tijelo nekog od vas preći granicu, ali telo je kvarljivo, duh nije i on će da ostane među svojima”, kazao je Nikolić, uputivši riječi hvale zbog toga, kako je konstatovao, što će pevati naše pesme, pričati naše priče, prikazati svoja i naša dostignuća.

 

On je u obraćanju zvanicama u Kolarčevom univerzitetu poručio da “neka služi na čast vama i nama što smo opstali i što opstajemo u teška vremena koja su nam natovarila teško breme”.

 

“Ko ne može da ga nosi, neka se skloni da mu ne smetamo i da ga ne usporavamo”, zaključio je Nikolić.

 

Nakon govora Nikolića i Dodika, uslijedio je koncert Banjalučke filharmonije.

 

Otvaranju Dana Srpske u Srbiji prisustvovali su i ministri u vladi Srbije i RS-a, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i diplomatskog kora nekih zemalja.

 

“Dani Srpske u Srbiji 2014” će trajati od 4. do 10. septembra, a u okviru predviđenog programa koji će se održavati u Beogradu i Novom Sadu, predstaviće se i privreda, kultura, nauka, umjetnost i prosvjeta Republike Srpske.

 

 

(Anadolija/dh)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -