Published On: Sri, lis 9th, 2013

Dodik: Rezultati tek u Bruxellesu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je očekivano da na večerašnjem sastanku pet najjačih stranaka iz Federacije BiH nije postignut dogovor o rješavanju pitanja ” Sejdić – Finci ” s obzirom na odnose među partnerima u FBiH .

” Vjerujem da će biti nekih rezultata u Bruxellesu , ali nisam siguran da se u Bruxelles ide s nekim od rezultatima ” , rekao je Dodik za ATV .

On je naveo da je vrlo teško očekivati ​​da dođe do dogovora lidera političkih stranaka u FBiH , pa ” taman to bilo pod pritiskom sastanka u Bruxellesu za dva dana ” .

” Možda oni ne doživljavaju specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena dovoljnim autoritetom da bi pred njim sve to leglo ” , rekao je Dodik .

On je dodao da će se vjerovatno razgovori nastaviti i sutra navečer u Bruxellesu i prekosutra na plenarnom sastanku .

Dodik je istaknuo da u FBiH postoji jak unutarbošnjački animozitet , tako da , ukoliko jedna struktura predlaže jedan prijedlog , druga je odmah protiv i obrnuto .

” U suštini traži se podrška svih tom prijedlogu i zbog toga je to teško ” , rekao je Dodik .

Čelnici pet najjačih stranaka u FBiH nakon višesatnog sastanka u Sarajevu , kojem je prisustvovao i Sorensen , nisu postigli dogovor o rješavanju pitanja ” Sejdić – Finci ” , ali su istaknuli da će nastojati da u narednih 48 sati u Bruxellesu nađu modalitet na temelju ranije potpisanih principa .

Srna