Published On: Pet, ruj 23rd, 2016

DODIK PUTINU: 20 godina u BiH stranci salutiraju jednom nacionalizmu. Nisu donijeli niti jednu odluku koja nije bila u skladu sa sarajevskim zahtjevima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kako je razgovor bio jako iscrpan, prošao u najboljoj mogućoj atmosferi te kako je razgovarano o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.
“Predsjednik Putin izrazio je potporu stabilizaciji u regiji, potporu Daytonskom mirovnom sporazumu, poželio napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uvjerenje kako Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari”, rekao je Dodik.
Na sastanku je zaključeno kako je suradnja Republike Srpske i Rusije u kontinuitetu jako dobra i uspješna, kako se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.
“Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom kako je ‘Zarubežnjeft’ kupovinom Rafinerije i sustava naftne industrije Republike Srpske počeo funkcionirati na najbolji način, kako ostvaruje dobit, te u tom pogledu postoji sigurnost i jamstvo to i nastaviti”, rekao je Dodik.
Iskazano je zanimanje za ekonomsku suradnju, ulaganja koja su ruski gospodarstvenici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može ponuditi je dobrodošlo na rusko tržište.
Predsjednik Srpske kaže kako je Putina upoznao sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri posto i kako to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i spremnost raditi na još većem zbližavanju Republike Srpske i Rusije.
“Već krajem godine ćemo se, sukladno ranijim dogovorima, naći s guvernerom Sankt Peterburga i tamo promovirati novo Predstavništvo RS-a, što bi trebalo biti novi zamajac naše suradnje”, naglasio je Dodik.
Politička kriza temeljena na odlukama stranaca
“Ovo je bila prilika predsjednika Ruske Federacije upoznati o razvoju političke situacije u BiH i iskazati svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu kako je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, kako su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te kako se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci”, dodao je Dodik.
Napomenuo je kako predsjednik Ruske Federacije Putin poželio sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>