Published On: Pon, stu 1st, 2021

DODIK: Predsjedništvo ne može “dići” vojsku protiv Srpske, imamo razumjevanje u svijetu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH ne može “dići” vojsku protiv Republike Srpske, osim ilegalno, kao i da policija ne smije prelaziti entitetsku liniju.

Dodik je rekao da takve prijetnje lider SDA Bakir Izetbegović, ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom.

“Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

Na konstantaciju da se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao da je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabricirati i krivica pripisati Srpskoj.

“Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju napraviti psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju je napraviti, spriječiće naše namjere i zadržat će ono što je oteto, umjesto da afirmiraju moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovu dejtonskih papira ova zemlja može opstati”, rekao je Dodik.

On je naveo da se uvijek sjeti vremena nastanka Republike Srpske, te da ga to danas opredjeljuje u radu.

“Sjetim se momka koji je smrtno ranjen u proboju koridora. Posljednje riječi nisu bile jauk, samo je rekao – valjda ovo neće biti uzalud”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

“Ali, zato se pokazuje da je resor obrane zgodno mjesto za zlouporabe, kao kada je vojni ministar otkazao vojnu vježbu sa Srbijom”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da je narod bio izmrcvaren od rata, te da je Srpska morala da proguta uspostavu jedne vojske, ali da je uvijek računao na to da se ne smije promijeniti Ustav.

Dodik je podsjetio na pokušaje promjene Ustava BiH tijekom pregovora u Butmiru, kod Sarajeva, kada su predstavnike naroda zatvorili u vojnu bazu, bacili novi ustav na stol, što su predstavnci Srpske odbili, nakon čega je uslijedio famozni Travanjski paket.

“Oba su propala, i to je bio prvi ozbiljan poraz muslimanske koncepcije. I sada netko misli da se vratimo na to? Znao sam da će doći dan kada ćemo dovesti u pitanje opravdanost postojanja onoga što nije upisano u Ustav”, rekao je Dodik.

On je naveo da su u Srpskoj znali da će nekadašnji visoki predstanvik Pady Ashdown otići i da će opasti snaga i interes SAD.

“E sada je vrijeme da razgovaramo. Želite li Bosnu? Nama ona nije problem, ne sporimo njen integritet, međunarodni subjektivitet”, rekao je Dodik, napomenuvši da na unutarnjem planu ne postoji suverenitet BiH, nego to imaju isključivo entiteti.

On je podsjetio da su zato BiH date tri nadležnosti i pravo da donosi nekoliko politika, kao što je carinska, ali da to ne podrazumijeva i carinsku službu BiH, već samo donošenje prpopisa na toj razini.

Dodik je istaknuo da će Srpska donijeti zakon o vojsci Republike Srpske i da ima puno pravo na to, jer sve to piše u Ustavu BiH, kao i da oružane snage jednog entiteta ne smiju preći na teritoriju drugog entiteta.

“Mi i ne kanimo prelaziti. Ništa ne radimo tajno, nemamo skrivene planove, ne planiramo secesiju, već afirmaciju Ustava. A oni neka objašnjavaju da se mi ponašamo nezakonito”, istaknuo je Dodik.

Srpska ima razumijevanje u svijetu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da koraci na vraćanju otetih nadležnosti Republici Srpskoj ne mogu biti rizični za Srpsku, koja danas ima razumijevanje u svijetu daleko više nego prije.

“Čak i oni koji imaju animozitet prema Srbima, posebno prema meni, daleko bolje slušaju što mi to imamo reći, malo su naćulili uši. Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

On je istaknuo da se protivnici Republike Srpske trude da naprave atmosferu nervoze, psihoze, nestabilnosti, pa čak i prizivanja rata, ali da od toga nema ništa.

“Pravili su eksperiment, ilizuju. Zato smo tu gdje jesmo, zaglavljeni. Da smo imali čist račun, iskren razgovor, bavili bismo se životom, radili konkretne poslove i svima bi bilo bolje, pa i onima koji podmeću providnu bajku kako nas do boljeg života vodi “funkcionalna BiH””, rekao je Dodik.

On je istakao da se već 30 godina odavde šalje jedino poruka nestabilnosti, umjesto da su se svi držali Ustava BiH, da svatko radi u skladu sa svojim ingerencijama.

Povodom najavljene posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da su napravljena dva seta pitanja od koji se prvi odnosi na one ingerecije na koje je dana suglasnost u uvjetima strašnih pritisaka, a drugi da nametnute zakone za koje nije čak ni tražena suglasnost entiteta, iako je to bila obveza.

Dodik je ponovio da će biti povučena iznuđena suglasnost koju je Srpska dala za tri pitanja – obranu, neizravne poreze i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće

“Bit će prelaznog razdoblja u kojem će postojeća rješenja funkcionirati, dok ne stvorimo uvjete za djelovanje naših institucija”, rekao je Dodik i dodao da će Srpska zabraniti rad Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća na prostoru Republike Srpske i formirti novi.

U pogledu neizravnih poreza, Dodik podsjeća da Srpska stalno ostaje uskraćena za prihode i da je tek prošle godine naplatila tridesetak milijuna eura koje su joj uskraćene prije deset godina.

“Ustav kaže da sve ono što nije izričito dano BiH, pripada entitetima. To što joj je dano nećemo dirati. Sve ostalo ide entitetima”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o 140 nametnutih zakona, Dodik je rekao da su svi oni pobrojani jednim zakonskim aktom i bit će stavljeni izvan snage na prostoru Republike Srpske.

“Bit će zabranjena njihova primjena. Ti zakoni će se suspendirati u roku od dva, tri ili četiri mjeseca, kako ne bi nastale pravne praznine dok Republika Srpske ne osigura potrebnu legislativu”, rekao je Dodik.

Kada je riječ vojsci, Dodik je rekao da je koncipirano da sastav vojske treba popunjavati svaki narod trećinom pripadnika, ali da je polovica hrvatske kvote nepopunjena, a nedostaje i 30 posto Srba.

“Muslimani prave svoju vojsku, zato je tako pasionirano brane. Hrvati i Srbi neće da rade u vojsci. Bila bi bolja održiva struktura. Želimo da manje trošimo na vojsku, da ne bacamo trećinu proračuna. Bilo bi dovoljno da vojska ima 3.500 vojnika, a ne 9.500, a da ušteđeni novac usmjerimo na razvoj”, rekao je Dodik.

Na pitanje postoji li ustupak koji bi zaustavio Republiku Srpsku u namjeri da proglasi nevažećim insticije BiH na svojoj teritoriji, Dodik je zapitao zašto bi Srpska za neku malu ponudu odustala od prava koja ima i naglasio da Srpska ne traži ništa izuzev prava.

On je ocijenio da će posebna sjednica Naroodne skupštine, koja će biti održana sredinom mjeseca, biti jedna od onih koje će biti kamen međaš u političkoj povijesti Republike Srpske i da će se precizno vidjeti tko se za što zalaže.

Napominjuću da Srpska ima razumijevanje u svijetu daleko više nego prije, Dodik je rekao da u Srpskoj nisu naivni i da se više od godinu dana obavljaju razgovori s mnogim ljudima od EU, pa do same Amerike.

“Imamo razumijevanje u svijetu daleko više nego prije. Ne ramzišljamo o konceptu koji bi doveo do sukoba. Veoma dobro smo razmislili što je to što bi moglo da ih iziritira da nešto poduzmu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska nije protiv dijaloga.

On je rekao da je zahvalan koalicijskim partnerima koji su veoma zainteresirani da se stvari istjeraju na čistinu, te da svi skupa vjeruju da je ovo ključni trenutak za to./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Jurica
Jurica
1 godina prije

Živio Dodo!

Humski
Humski
1 godina prije

Treba zaustaviti Bakira u izazivanju rata i pokušaju stvaranja ISLAMSKE DRZAVE!

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Humski
1 godina prije

Tko drugom jamu kopa i sam u nju upada ,takav je završetak ovog bezumnog scenarija.,živi bili pa vidjeli.

Zigica
Zigica
1 godina prije

Zasto bi predsjednistvo diglo vojsku na entitet RS koji je ustavna kategorija . Vojska se podize samo protiv paravojnih fotmacija koje bi se mogle pojaviti u ometanju drzavne policije Sipe pri eventualnom hapsenju rusilaca ustavnog poretka .

djuro
djuro
1 godina prije

Ne bih se Milorada, HVO je sastavni dio OS