Published On: Pet, lis 31st, 2014

DODIK: SNSD i HDZ čekaju partnera s bošnjačke strane, Ivanić ne može spriječiti imenovanje mandatara

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će na sastanku rukovodstava SNSD-a, DNS-a i SP-a danas u Zvorniku, koji je nastavak sastanka od prije nekoliko dana na Mrakovici, biti riječi o dogovoru o formiranju NSRS i Vlade RS.

Dodik je izjavio da je zajednička želja koalicijskih partnera SNSD-a, DNS-a i SP-a da što prije bude formirana nova struktura vlasti u Srpskoj.

“Mislim da ćemo razgovarati i o tome tko bi i odakle bi mogao da biti kandidat za mandatara za sastav Vlade. Nije pristojno da ime spominjem zato što ću kao predsjednik Srpske biti u ustavnoj obvezi da to predložim tek kada budem inauguriran”, rekao je Dodik za BHT1.

 

Formiranje vlasti u RS

On je ponovio da SNSD ima kandidate za mandatara za sastav nove Vlade Srpske i ukazao na činjenicu da SNSD-u u koaliciji u postotcima pripada najveći dio vlasti.

“Nama pripada oko 70 posto u strukturi vlasti – ministarskih mjesta i drugih pozicija, ali mi nismo insistirali na tom principu nego na politikama koje smo usuglašavali i koje ćemo nastaviti usuglašavati – da potvrdimo neke stare politike, utvrdimo neke nove i onda ćemo tražiti ljude koji će moći provesti te politike”, pojasnio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da se u javnosti Srpske mogu čuti navodi da je Savez za promjene Socijalističkoj partiji obećao premijersko mjesto, te da je ta ponuda prihvatljiva za tog SNSD-ovog koalicijskog partnera, Dodik je odgovorio: “Pa, nek` idu onda s njima!”

Govoreći o eventualnom učešću koalicije “Domovina” u vlasti u Srpskoj, aktualni predsjedniik Republike Srpske koji će tu dužnost obavljati i naredne četiri godine istaknuo je da koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu i da im za formiranje vlasti ne nedostaje ničiji glas.

“Eventualni ulazak predstavnika SDA u vlast Srpske isključivo će ovisiti od aranžmana na nekim drugim nivoima, a ne od naše potrebe da unutra bude netko zato što nam nedostaje nečiji glas”, rekao je Dodik.

 

Državni premijer Bošnjak

Dodik je ponovio stav da će budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH biti Bošnjak.

“Ona politička grupacija ili stranka koja bude ušla u zajedništvo sa SNSD-om i HDZ-om BiH u Zastupniočkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bošnjačkog naroda dat će Bošnjaka za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i to ćemo poštovati. Ako je to SDA, onda će ona dati, ako je to Radončić, onda će on odrediti sve”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bazični princip je da će stranke koje formiraju vlast u Federaciji odrediti strukturu vlasti na nivou BiH.

“Kada je riječ o bošnjačkom narodu to ostaje da se tek profilira. U FBiH postoji određena potreba da se profiliraju politički predstavnici bošnjačkog naroda, koji, u zajedništvu sa HDZ-om, trebaju izgraditi novu strukturu vlasti. Tu će biti definirani i oni koji su partneri za zajednički nivo vlasti”, smatra Dodik.

Napominjući da su SDA i Bakir Izetbegović izborni pobjednici, Dodik navodi da postoje i neke druge mogućnosti u formiranju vlasti.

Prema njegovom mišljenju, predsjednik SBB Fahrudin Radončić ima potpuni politički legitimitet dobiven na izborima, i to treba cijeniti i poštovati.

“Ne mislim da bi on bio višak u svemu tome. Mislim da bi Radončić mogao doprinjeti dobroj dinamici, mogao bi doprinjeti uspjehu rada organa gdje se nalaze njegovi predstavnici”, naveo je Dodik.

 

Koalicija HDZ BiH i SNSD

Dodik napominje da je važno da bude uspostavljena politička struktura subjekata koji participiraju u vlastima na nižim nivoima do nivoa BiH i da je to već vidljivo.

“Osnova vlasti na nivou BiH već je uspostavila potvrdom savezništva HDZ-a i SNSD-a, gdje je jasno rečeno da ćemo mi zajedno ići na sva mjesta gdje imamo zajedničke politike i zajedničke kandidate. Danas je više nego ikada jasno da HDZ i SNSD neće jedan bez drugog nastupati u zajedničkim institucijama”, naveo je Dodik.

Komentirajući izjavu predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da će on kao budući član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske odigrati veliku ulogu u izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i da će on odrediti srpske predstavnike u Vijeću ministara, Dodik je rekao da je sastanak čelnika SNSD-a i HDZ-a u Mostaru demantirao Ivanićevu mogućnost da on to odluči.

On ne spori Ivanićev izborni legitimitet i legalitet kao predstavnika RS.

“Ali, ako Ivanić pretendira da predstavlja srpski politički korpus, onda moram reći da je Željka Cvijanović dobila 26–27 tisuća srpskih glasova više od njega i da su njegovu pobjedu omogućili bošnjački glasovi”, dodao je Dodik.

R.I./Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare