DODIK O IZETBEGOVIĆU: A j***te, kako laže čovjek!

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine s današnjeg sastanka u zgradi Izaslanstva Europske unije s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU izašao je zadovoljan, više puta ponavljajući da je Borrell bio korektan.

Dodik je rekao da se na sastanku od Bakira Izetbegovića, tražila djelomična ustavna reforma i reforma Izbornog zakona iako je lider SDA u ranijoj izjavi rekao da je Borrell od Dodika zahtijevao da se zaustavi prijenos nadležnosti na entitete s državnog nivoa, da se očuva mir i stabilnost…, piše N1.

“Kako čovjek laže, ne mogu vjerovati. Od Izetbegovića se tražila djelomična ustavna reforma kao i reforma Izbornog zakona. Mi u Republici Srpskoj smo to davno završili u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH, rekli smo da to ide neposredno u skladu s Ustavom i sada već čekamo i mrcvarimo se ovdje mnogo vremena oko toga. Mislim da nije fer da se tako bezočno laže jer je od Izetbegovića Borrell tražio da se završi s ustavnom reformom”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je sastanak kao i Borrell bio veoma korektan.

“Nema ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji, to sam mogao zaključiti iz njihovih stavova gdje oni traže da se standardi moraju poštivati i to je ono što je apsolutno jasno svakome. I ta priča u kojoj se u nekoj vrsti bjesnila ovdje uspoređuju Ukrajina i BiH, to je neusporedivo. Ovdje u BiH je bio građanski rat, ovdje nije bila ova vrsta priče kao u Ukrajini. Mi podržavamo teritorijalni integritet svih zemalja članica UN-a i isto tako i Ukrajine. Želimo da prestane što je prije moguće rat, ali mislim da je rat nastao, sam je to i Borrell prije nekoliko dana rekao, zato što su oni mnogo poticali Ukrajinu da će biti članica NATO-a, a onda to nisu mogli ispuniti. Stvari su se zakomplicirale i došlo je do ovoga”, dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na izjavu Mirka Šarovića, predsjednika SDS-a, a koji je poručio da neće biti novca EU za RS kazavši da od toga nema ništa. Smatra da Republika Srpska ne treba biti predmet sankcija, te da ako to EU planira treba uraditi za cijelu BiH.

“Borrell mi te sankcije nijednom nije spomenuo na sastanku, ako je to rekao Izetbegoviću onda laže. Dakle, postoje kriteriji, EU plasira sredstva BiH i ako ih obustavi samo RS time je doprinijela podjeli BiH”, poručio je Dodik./HMS/