Published On: Uto, lip 22nd, 2021

DODIK O IZBORNOM ZAKONU: BiH je zemlja tri naroda, šta se tu ima rješavati?

BiH je zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura, već i narodi, izjavio je predsjedavajući Predsje
dništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istaknuo da i dalje misli da BiH ima male šanse za uspjeh.

Jako je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško, izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta ima dalje rješavati?

Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lijepo, ali je neupotrebljiv što se tiče BiH, rekao je Dodik.

Srspki dom naroda u FBIH mora biti srpski il SNSD neće podržati izmjene

Smatra da je izbor članova Predsjedništva BiH u Federaciji BiH važno pitanje, ali naglašava da Republika Srpska nema nikakve veze sa tim, te da se isključivo Bošnjaci i Hrvati trebaju dogovoriti kako će da riješe to pitanje.

Nas interesuje Dom naroda Parlamenta FBiH u smjeru da se tamo biraju istinski predstavnici Srba i pomognu u životu svojih lokalnih zajednica, rekao je Dodik.

Poručuje da nije siguran da će se u Federaciji BiH dogovoriti oko izmjena Izbornog zakona, bez obzira na “uplitanje stranaca”.

Kako god, RS nikad u vezi s tim neće pristati da ide u simboličke promjene vezane za neka tehnička pitanja. Ako nema cjelovite reforme izbornog zakonodavstva, onda ne vidim razloga da nekim popravkama ugrozimo čitav sistem, zaključio je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da se svijet nalazi se u neredu što se tiče međunarodnih odnosa.

Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenisala. Vjerujem da je posljednjih godina probuđena svijest naroda i ojačana borba naroda za sopstvenu slobodu, izjavio je Dodik, piše RTRS.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>