Nedjelja, 26 svibnja, 2024

DODIK: Neka Ivanić dovede počasnu postrojbu OS BiH na manifestacije 9. siječnja

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da postroji počasnu postrojbu Oružanih snaga (OS) BiH i da ona izravno sudjeluje u manifestacijama u Banjoj Luci, 9.sijačnja, na “Dan RS-a”, koji je osporio Ustavni sud BiH.

Ako Ivanić to uradi, kaže, ta postrojba OS BiH bit će prva u ešalonu koji će na taj način “manifestirati jedinstvo RS”.

Dodik tvrdi da je “potpuno siguran da Ivanić neće donijeti takvu odluku, jer on na tom pitanju kalkulira, iako toga ne bi smjelo biti”.

-Pozivam ga da javno kaže zašto ne može dovesti tu postrojbu. Ja da sam član Predsjedništva BiH doveo bih je ili ne bi bilo vojske – ustvrdio je Dodik podsjetivši da je zakonom o OS BiH definirano i da postoji postrojba koja baštini tradiciju bivše Vojske RS-a.

Kazao je da on ne odlučuje o učešću te postrojbe OS BiH, već je samo donio odluku da ne traži njeno učešće na obilježavanju 9. siječnja u Banjoj Luci, “jer ne želi da netko iz Sarajava kaže – ne može, ili da o tome odlučuje neki referent”.

Dodik dodaje kako se ne želi na taj način ponižavati.

-Republika Srpska neće pristati na ponižavanje i čekati vijest iz Sarajeva hoće li odobriti učešće te postrojbe, 9.sijačnja u Banjoj Luci. To je riješeno formiranjem svečane postrojbe MUP-a Republike Srpske, koja će biti postrojena u čast Republike Srpske, a ne bilo kojeg pojedinca -rekao je Dodik u izjavi novinarima.

Podsjetio je da su prošle godine prethodili problemi odobravanju učešća počasne postrojbe OS BiH na proslavi “Dana RS-a”, ustvrdivši da je ta postrojba bila “sa strane, nije bila dio manifestacije i bila je postrojena zbog Ivanića, a ne RS”, prenosi Fena.

-Više ne želimo takvo nešto – dodao je Dodik.

Kazao je da razumije učešće srpskih predstavnika u OS BiH te ih pozvao da sudjeluju u obilježavanju “Dana RS-a”.

Ponovio je da RS “neće odustati od proslave 9.sijačnja kao praznika RS-a, bez obzira na kvazi pokušaje podmetanja i licemjere iz Ustavnog suda i međunarodnih sudaca u toj pravosudnoj instituciji”.

Odbacio je odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9.sijačnja kao “Dana RS-a”, jer je to politički motivirana odluka.

-RS je rođena tada i ne može biti nijedan drugi datum, bez obzira na cinizam i pokvarenost međunarodnih sudaca koji su sudjelovali u tome i pritisaka, koji su došli sa strane – ustvrdio je Dodik ističući da ovakve odluke dovode do nepoštivanja Ustavnog suda BiH, “kao što se više i ne poštuje”.

U ime SNSD-a, čiji je predsjednik, rekao je da će ta stranka imati svoje kandidate za predsjednika entiteta i člana Predsjedništva BiH iz RS-a, ali da je još uvijek rano govoriti o tome./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -