Dodik: Neće nama nikakav sud određivati dan republike. Schmidt: NIje bitno što je rekao Schmidt

Visoki predstavnik za Federaciju BiH Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak dužnosnike bosanskih Srba da će njihovo sudjelovanje u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti posljedice jer je takvo ponašanje jasno kršenje ustava BiH i odluka Ustavnog suda

Uoči središnjeg obilježavanja 9. siječnja koje su vlasti RS ove godine premjestile iz Banje Luke u Istočno Sarajevo gdje je najavljena velika parada uz sudjelovanje stotina naoružanih policajaca, Schmidt se oglasio izjavom kojom je istaknuo da takvi postupci i aktivnosti “mogu imati posljedice” i da je on odlučan raditi na zaštiti Daytonskog sporazuma.

Dodik: Došlo je vrijeme da svi Srbi žive u istoj državi, ‘veliku Srbiju’ trebalo je stvoriti 1918

“Sudjelovanje dužnosnika u takvim proslavama predstavlja očevidno nepoštivanje ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obvezujuće te ih svi moraju poštovati”, stoji u Schmidtovoj izjavi.

Obilježavanje datuma poput 9. siječnja nespojivo je s europskim vrijednostima koje uz ostalo znače obvezu izbjegavanja svake vrste diskriminacije, poručio je.

Vlasti RS ovaj datum obilježavaju kao dan entiteta u znak sjećanja na zbivanja iz 1992. godine kada je proglašena “srpska republika BiH” čime je tadašnje vodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) predvođeno Radovanom Karadžićem i uz potporu Beograda pokušalo spriječiti osamostaljenje BiH od tada već krnje SFRJ jer su je već napustile Slovenija i Hrvatska.