Published On: Uto, pro 26th, 2017

DODIK: Najveći uspjeh u 2017. – mehanizam koordinacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra najvećim uspjehom u ovoj godini to što jse RS uspjela “oduprijeti tendencijama saveza stranaca i Bošnjaka iz Sarajeva i njihovom konceptu centralizacije i da nametne suprotan koncept” – mehanizam koordinacije, prenosi Večernji list.

“Taj koncept mehanizma koordinacije smatram jednim od najvećih političkih uspjeha u posljednjih godinu dana”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naglasio da je RS ovladala načinom odlučivanja, pravom i da zna izraziti svoj stav uvijek kada je to potrebno u svakom pitanju bez obzira na to koliko je teško.

“Mislim da smo navikli one koji su neopravdano dugo prisutni ovdje, mislim na strance, na naš stil rada i da je Srpska, koja je uporno osporavana od stranaca koji su napravili savez sa Bošnjacima da razgrade BiH, koja je visoko decentralizirana zemlja i da izgrade unitarnu, potpuno centraliziranu zemlju, tome stala malo u kraj”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da taj koncept živi već oko 15-ak i više godina, kao i da ne treba zanemarivati snagu zapadnjaka.

“Ali, u svakom slučaju, stvari su sasvim drugačije nego što su nekada bile kada se smatralo da je Republika Srpska samoposluga u kojoj možete uzimati sve i otići”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je situacija bremenita, ali da se može govoriti o stabilizaciji i oporavku gospodarstva i etabliranju političkih uslova u Republici Srpskoj. On je ocijenio da je u danim okolnostima, u kojima ima i pogreški, problema i promašaja, jako važno to da je vlast Srpske suvereno držala procese.

“Držati ekonomiju i politička pitanja suvereno, mislim da je ovo maksimalno moguće u danim okolnostima”, rekao je Dodik.

On je naglasio kako je u posljednjih deset godina Republika Srpska gotovo 100 posto povećala svoj bruto domaći proizvod, koji je 2005. godine bio oko 5,4 milijardi KM, a ove godine će biti više od 10 milijardi. Prema statistikama, kako je rekao, RS je 2005. godine imala javni dug 54 posto u domaćem proizvodu, a ove godine će to biti 43 posto.

“Naravno da ima zaduženja, ali mi smo jedna od najmanje zaduženih zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Dodik i podsjetio na velike dugove locirane na Republiku Srpsku do 1992. godine, da je RS uspjela otpisati znatan dio tog potraživanja i svestina polovicu i dogovoriti grace razdoblje od desetak godina.

Dodik je istakno da već duže razdoblje nema zaduživanja za potrošnju, te naglasio da infrastrukturni projekti i bolnice ne spadaju u potrošnju i da to pomaže razvoju. Predsjednik RS rekao je da je u prošloj godini povećanje domaćeg proizvoda bilo 3,5 posto i da se isto očekuje i ove godine. Dodik je između ostalog rekao kako RS ima stabilnu i dobru situaciju u kojoj institucije i vlasti potpuno funkcioniraju i potpuno upravljaju procesima. /HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare