Nedjelja, 14 travnja, 2024

DODIK: Najveći uspjeh u 2017. – mehanizam koordinacije

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra najvećim uspjehom u ovoj godini to što jse RS uspjela “oduprijeti tendencijama saveza stranaca i Bošnjaka iz Sarajeva i njihovom konceptu centralizacije i da nametne suprotan koncept” – mehanizam koordinacije, prenosi Večernji list.

“Taj koncept mehanizma koordinacije smatram jednim od najvećih političkih uspjeha u posljednjih godinu dana”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naglasio da je RS ovladala načinom odlučivanja, pravom i da zna izraziti svoj stav uvijek kada je to potrebno u svakom pitanju bez obzira na to koliko je teško.

“Mislim da smo navikli one koji su neopravdano dugo prisutni ovdje, mislim na strance, na naš stil rada i da je Srpska, koja je uporno osporavana od stranaca koji su napravili savez sa Bošnjacima da razgrade BiH, koja je visoko decentralizirana zemlja i da izgrade unitarnu, potpuno centraliziranu zemlju, tome stala malo u kraj”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da taj koncept živi već oko 15-ak i više godina, kao i da ne treba zanemarivati snagu zapadnjaka.

“Ali, u svakom slučaju, stvari su sasvim drugačije nego što su nekada bile kada se smatralo da je Republika Srpska samoposluga u kojoj možete uzimati sve i otići”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je situacija bremenita, ali da se može govoriti o stabilizaciji i oporavku gospodarstva i etabliranju političkih uslova u Republici Srpskoj. On je ocijenio da je u danim okolnostima, u kojima ima i pogreški, problema i promašaja, jako važno to da je vlast Srpske suvereno držala procese.

“Držati ekonomiju i politička pitanja suvereno, mislim da je ovo maksimalno moguće u danim okolnostima”, rekao je Dodik.

On je naglasio kako je u posljednjih deset godina Republika Srpska gotovo 100 posto povećala svoj bruto domaći proizvod, koji je 2005. godine bio oko 5,4 milijardi KM, a ove godine će biti više od 10 milijardi. Prema statistikama, kako je rekao, RS je 2005. godine imala javni dug 54 posto u domaćem proizvodu, a ove godine će to biti 43 posto.

“Naravno da ima zaduženja, ali mi smo jedna od najmanje zaduženih zemalja bivše Jugoslavije”, rekao je Dodik i podsjetio na velike dugove locirane na Republiku Srpsku do 1992. godine, da je RS uspjela otpisati znatan dio tog potraživanja i svestina polovicu i dogovoriti grace razdoblje od desetak godina.

Dodik je istakno da već duže razdoblje nema zaduživanja za potrošnju, te naglasio da infrastrukturni projekti i bolnice ne spadaju u potrošnju i da to pomaže razvoju. Predsjednik RS rekao je da je u prošloj godini povećanje domaćeg proizvoda bilo 3,5 posto i da se isto očekuje i ove godine. Dodik je između ostalog rekao kako RS ima stabilnu i dobru situaciju u kojoj institucije i vlasti potpuno funkcioniraju i potpuno upravljaju procesima. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ISPRAVAN PRILOG NA HBTV ALI BLAG: Ako je OHR jamac Federacije, zašto joj je više puta mijenjao Ustav?

Već smo pisali na ovu temu kojom se jučer bavila HBTV. Austrijski nacisti, 2001 godine preuzimaju upravo nad BH. Ameri...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -