Published On: Wed, Aug 5th, 2015

DODIK: Na referendum spremno izaći 80 posto građana

Na referendum u Srpskoj spremno je izaći 80 posto građana od čega bi čak 75 posto glasovalo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Kaže da je za potrebe ocjenjivanja validnosti odluke o održavanju referenduma napravljeno istraživanje. Prema njegovim riječima, dramatično velika većina građana glasovala bi protiv tih odluka.
“Kada jednom to zapišete u političku svijest jednog naroda i političke elite, onda je to poslije teško negirati”, kaže Dodik, piše Blic.  Na pitanje oporbe – što nakon referenduma, Dodik kaže da ako narod kaže “Ne”, onda će reći da se odluke Suda i Tužiteljstva BiH od tog trenutka ne mogu primjenjivati.
Dodik tvrdi kako nije problem da na razini BiH postoji Sud i Tužiteljstvo koji bi odlučivali u skladu s tim za što jesu ovlasti  BiH, a ne da odlučuju po zakonima koje donosi Republika Srpska jer time devastiraju pravosuđe Srpske.
“Ako na to pristanemo, onda se postavlja logično pitanje, što će Republika Srpska. Sve to moramo imati na umu kada o tome pričamo”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Predsjednik Srpske je istaknuo je kako ne želi više spekulacije na temu održavanja referenduma.
“Referendum se radi s određenim ciljem, a cilj je da se pravno nasilje viskog predstavnika anulira činjenicom da se vrati u ustavni okvir dogovor o Sudu i Tužiteljstvu. Bit će referenduma na mnogim drugim pitanjima, kao što je to dozvoljeno u cijelom svijetu”.
Dnevnik.ba