Dodik: ”Komšić ruši Ustav i povjerenje”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni kako obraćanje Željka Komšića Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe nije usuglašeno na Predsjedništvu BiH i ono ne odražava stav BiH, već osobni politički stav čovjeka koji je uzurpirao i mjesto na kojem se nalazi.

Na pitanje Srne da prokomentira Komšićevo obraćanje parlamentu Savjeta Europe, Dodik je naglasio kako ono sadrži niz neistina, paušalnih ocjena i netočnih kvalifikacija, te da je u funkciji zbunjivanja europske i svjetske javnosti, pišu Nezavisne.

“Sam Daytonski sporazum je rat u BiH okvalificirao kao tragičan sukob, a Komšić je zaboravio spomenuti da su sve anekse sporazuma potpisale i Republika Srpska i FBiH. Konstitutivnost naroda, protiv koje se Komšić konstantno zalaže, dio je Ustava BiH i tako će ostati sve dok se u BiH ne dogovorimo drugačije”, istaknuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je da ovakvi izleti člana Predsjedništva, kojima je Komšić sklon, dodatno urušavaju i Ustav BiH, ali i povjerenje koje je na minimumu u proteklih 26 godina.