Published On: Pon, stu 25th, 2019

DODIK: Kakav praznik, takva i državnost

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da 25. studeni nije praznik BiH iz prostog razloga što nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na cijeloj teritoriji BiH.

Na zamolbu Srne da komentira činjenicu da danas u Federacije BiH (FBiH) obilježavaju 25. studeni – takozvani dan državnosti BiH, Dodik je rekao da Srbi više od ostalih naroda polažu povjesno pravo na obilježavanje ZAVNOBiH-a, jer su u borbi protiv fašizma i nacizma podnijeli najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu.

“Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOJ-a. Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. studenog kao “dana državnosti” ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava izgraditi nešto što ne postoji – od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usuglašeni među svima koji žive ovdje”, istaknuo je Dodik.

On je naglasio da sve dok tako bude, 25. studeni bit će datum koji slavi tek pola BiH, baš kao i sve što politikom nametanja dolazi iz Sarajeva.

“Kakav je praznik i kakva je državnost BiH koja se danas slavi pokazuje činjenica da je u Republici Srpskoj danas radni dan bez ikakvih svečanosti. Kakav praznik, takva i državnost”, poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

U dijelu FBiH danas se obilježava 25. studeni kao takozvani “dan državnosti BiH”./Srna/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare