Published On: Tue, Mar 19th, 2019

Dodik: Izetbegović namjerno opstruira uspostavu vlasti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem gdje je dogovoreno nekoliko infrastrukturnih projekata koje će financirati Srbija.

“Moram da izrazim zadovoljstvo. U kontinuitetu rješavamo ozbiljne probleme za obične ljude u RS i zahvalan sam gospodinu Vučiću što pokazuje htijenje i želju da pomogne RS. U posljednjih nekoliko godina ovo je najkonkretnija i najbolja suradnja RS i Srbije. To se ne ogleda smo u ovim projektima, ovo je jedna snažna podrška ljudima širom RS. S ovim projektima ćemo kompletirati jednu zamisao da u svakoj općini u RS bude jedan od projekata koji je iniciran iz ovih sredstava”, kazao je Dodik, prenosi N1.

Kako je naveo, u pitanju je ozbiljan novac od kojih će se vidjeti benefiti.

“Osjećaj da se na ovaj način promatra RS svakog nas ohrabruje, jača našu vjeru i povjerenje u Srbiju koja je ionako na visokom nivou”.

Kako je Dodik naveo, razgovaralo se i odnosima BiH i Srbije.

“Problem granice ostaje neriješen zato što bošnjačka strana ima neke svoje pristupe. Što se mene lično tiče, pitanje koje je predloženo u ranijoj varijanti za mene je, naravno, prihvatljivo. RS i Srbija pokazuju suradnju koja je usmjerena ka tome da stabilizira čitav prostor. Obavijestio sam predsjednika o razgovorima koji se vode o formiranju organa vlasti na nivou BiH. Želim da kažem da organi vlasti se na nivou BiH sastavljaju, nemaju direktni izborni legitimitet. Postoji spremnost srpske strane koja davno koncipirala svoju politiku  na nivou Sarajeva, odmah nakon izbora, a i hrvatske strane. Ostaje jedna nedovršena stvar u okviru bošnjačke političke elite, a očigledno postoji namjerna opstrukcija da se ono što po Ustavu pripada Srbima nakon izbora da to zauzmu. Ovo sada više nije stvar samo tehničkih ili nekih drugih zastoja, nego je stvar jedne organizirane opstrukcije koja ide za tim da se na nivou Savjeta ministara zadrže njima povoljni kadrovi kao što to vidimo u posljednje vrijeme i onemogući se prava politička reprezentacija na nivou BIH”, poručio je Dodik.

Govorio je i o sinoćnjem sastanku s liderima SDA i HDZ-a.

“Sinoć smo imali sastanak u Sarajevu koji je rezultirao, na zahtjev gospodina Bakira Izetbegovića, izradom nekoliko principa. Na kraju kad smo trebali da to potpišemo i da idemo dalje, tražio je još sedam dana. Radi se o organiziranoj opstrukciji koja će vjerojatno još trajati. Nemamo namjeru da trpimo takve odnose, ali važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće”.

Na upit novinarke o tome kako se u RS i Bosni i Hercegovini gleda na dešavanja u Beogradu posljednjih dana, Dodik je odgovorio:

“Ma pustite Bosnu i Hercegovinu, ja ću pričati o Republici Srpskoj. RS gleda uvijek s velikom dozom ljubavi prema Srbiji i želi sve najbolje da se desi Srbiji. Ono što smo gledali prethodnih dana svakako nije dobra slika, usmjerno je ka destabilizaciji Srbije”, naveo je Dodik.