Published On: Thu, Jun 29th, 2017

Dodik: Izetbegović je izgubljena i irelevantna politička osoba

Predsjednik Republike Srpske je istaknuo da je jedini način da se BiH održi kao jedinstvena zemlja izvorni Daytonski sporazum.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je situacija na nivou BiH veoma konfuzna i da njene institucije ne ispunjavaju predviđene obaveze. On je naveo da institucije BiH ne uspijevaju da ispune preuzete međunarodne obaveze, među kojima je i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Republika Srpska ispunila sve što je predviđeno.

“Sav problem u BiH jeste što postoji Ustav i propisane nadležnosti, a u praksi sasvim druga situacija koja nije ustavna. Dva koncepta ustavni i neustavni moraju da se sukobljavaju, što će jednog dana morati da bude prevaziđeno, ukoliko se želi da BiH funkcionira”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istaknuo da je jedini način da se BiH održi kao jedinstvena zemlja izvorni Daytonski sporazum.

“Sada imate predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji ni u svojoj stranci ne može kontrolirati ljude, a kontrolirao je cijele procese, što dovoljno govori da je njegova politika propala i da je on izgubljena i irelevantna politička osoba, što će se vidjeti nakon općih izbora. Imate Mladena Ivanića, čiji PDP nema nijednog zastupnika u Parlamentu BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji ima inicijativu, ali nedovoljan broj zastupnika da bi bio važan”, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovom mišljenju, ako se govori o BiH i mjestu dogovora – to jedino, ustavno gledano, može da bude Predsjedništvo BiH, jer je ono izvršni organ, piše Srna.

“Vijeće ministara BiH, koji se pokušava staviti u izvršno-operativnu ulogu i kao vlada, je pomoćni organ Predsjedništva BiH”, podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je u BiH sve potrebno vratiti na nivo entiteta i da premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić razumiju svoje ustavne pozicije, odnosno da je ono što čini život koncentrirano na nivou entiteta.

“Republika Srpska je spremna da ostane u BiH i radi na rješavanju pitanja kojima su degradirani Ustav i Daytonski sporazum. Konsenzusom je potrebno riješiti određene stvari kao što su Sud i Tužiteljstvo BiH koji nisu ustavni. Možemo čak i prihvatiti da ove institucije postoje u određenom obliku, ali koji mora biti ograničen i odgovoran i raditi prema zakonima sa nivoa BiH”, rekao je Dodik, navodeći da je budućnost BiH u državnoj zajednici.

On kaže da je Republika Srpska spremna da vodi dijalog i sa institucijama BiH, ali samo uz potpuno uvažavanje, te da službeno Sarajevo mora da bude deinstitucionalizirano ukoliko želi da se održi BiH, prenosi Bljesak.info