Published On: Čet, kol 12th, 2021

DODIK: Istina je jedna, u Srebrenici nije bilo genocida, spreman sam za ovo ići na robiju hms.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu, kojoj je predsjedavao Gideon Greif, već mnogo toga promijenio, da ga treba sistematizirano koristiti i da je istina jedna, a to je da genocida nije bilo.

“Na sve to je Nezavisna međunarodna komisija najbolje odgovorila i to zaista treba koristiti jer je sistematizirano od ljudi čiji su znanje, ali i autoritet, neosporni. Tako da, u tom pogledu, ovaj izvještaj dosta toga mijenja”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nikada neće prihvatiti navode da se u Srebrenici dogodio genocid, te da je zarad obrane tog stava spreman otići na robiju.

“Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i “sada se sve zna”. Istina je jedna da genocida nije bilo”, rekao je Dodik za “Srpski telegraf”.

On je ocijenio da je nelegitimno imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH odmazda međunarodne zajednice okupljene oko SAD i Velike Britanije prema Republici Srpskoj, te da BiH ne liči na onu “napisanu” u Daytonskom sporazumu.

Dodik kaže da je odnos sa Srbijom za njega primaran i da se ne bi distancirao od Beograda zarad boljih odnosa sa Zapadom, ističući da mu je važno da ono što radi prepozna narod koji ga je birao.

“Srbija je matična zemlja srpskog naroda. Mislim da Zapad suštinski griješi prema srpskom narodu. Suradnja s njima je suštinski nemoguća, naravno ako se stav Zapada ne promijeni, bar kada je u pitanju uvažavanje naših interesa i prava, jednako kao i svih drugih. S ovom koncepcijom Zapada smatram da su pregovori gotovo nemogući, ali i da se stvari promijene kada je riječ o Zapadu, suradnja sa Srbijom bi i dalje bila primarna”, naglasio je Dodik.

Upitan vjeruje li i dalje da je ujedinjenje Srbije i Republike Srpske moguće, o čemu je često govorio, Dodik je rekao da je to “sve hipotetički” i da sve ovisi od razvoja međunarodnih, globalnih i regionalnih odnosa.

“Naravno da je sasvim prirodno da postoji težnja da se jedan isti narod ujedini. Kao i svi drugi narodi što imaju pravo na svoju jedinstvenu i teritorijalnu organizaciju tako i mi imamo to pravo i stojim pri stavu da od toga ne treba odustati. S druge strane sam savršeno svjestan da to nije trenutak u kome mi živimo, ali ono u što sam siguran jeste da ta ideja treba živjeti sve do njenog ostvarenja”, rekao je Dodik./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x