Subota, 13 travnja, 2024

DODIK: Ilegalnim Referendumom za nezavisnost pogažen je Ustav BIH iz 90-ih. Alija je tada svjesno uveo zemlju u rat…

Must Read

Milorad Dodik danas pred Haaškim sudom svjedoči na suđenju Ratku Mladiću kao svjedok obrane.
U prvom dijelu svjedočenja, predsjednik Republike Srpske izjavio je da se referendumom za neovisnost Bosne i Hercegovine narušila konstitutivnost Savezne federativne republike Jugoslavije.
Dodik je SDA opisao kao stranku koja je širila ideje islamskog radikalizma, promovirala ideologiju mladih muslimana i koja je smatrala da se većina stanovništva u BiH treba ovome prikloniti, a dodao je da je Alija Izetbegović zloupotrijebio Parlament kako bi promovirao vlastite ideje.
Odnos između političkih stranaka početkom devedesetih opisao je kao političku dramu, te je rekao da su Hrvati i muslimani formirali koalicije, kako bi isključili Srbe.
Dodik je  izjavio da je “srpska strana bila za očuvanje SFRJ i ostanak BiH unutar nje, te da je neovisnost Bosne i Hercegovine rezultat želja samo muslimanske strane”.

“Princip konstitutivnosti, kakav je važio u bivšoj SFRJ nije ispoštovan, narušen je prije rata i to je osnovni razlog zašto je do rata uopće došlo”, smatra Dodik.
Na referendumu za nezavisnost BIH princip konstitutivnosti nije ispoštovan jer je jedan narod potpuno preglasan, i taj narod nije niti odborio referendum.
Dodik je kazao da je glavni krivac za rat Alija Izetbegović, jer je u “Parlamentu izjavio da je spreman žrtvovati mir za neovisnost. Referendum je bio ilegalan, jer je bio manifestacija političke volje muslimana”.
Također, rekao je da je referendum bio rezultat političke volje, ali i arogancije Bošnjaka i Hrvata.
“Nije se borilo za jednakost u BiH. Danas, kada pričam sa Hrvatima shvaćam da su znali da će biti tako kako jeste, nikada ne bi glasali za neovisnost. Oni su se u suštini nadali priklanjanju hrvatskoj državi”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -