Published On: Pet, velj 15th, 2013

DODIK: Hrvati usred Banjaluje biraju predsjednika Hrvatske. Zašto se Srbija nas stidi?

BEOGRAD– Savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić izjavio je u četvrtak u Beogradu da su Srbi autohton i državotvoran narod u svim državama nastalima nakon raspada Jugoslavije i ustvrdio da će Srbija svoj odnos prema susjednim državama mjeriti i po tome kakav je njihov odnos prema Srbima koji žive u njima.Sudjelujući na skupu o pravima Srba u susjednim zemljama, održanom u srbijanskom parlamentu, Đurić je rekao da su Srbi “autohton i državotvoran narod u svim zemljama nastalim iz bivše SFRJ”.
“U komunikaciji s njima mi ćemo uvijek kao pririotet isticati brigu za položaj Srba i očekujemo da u idućem razdoblju vidimo konkretne rezultate”, rekao je Đurić.On je dodao da Srbija svoj odnos prema susjedima mjeriti i prema tome kako se odnose prema Srbima koji u njima žive.Prema Đurićevim riječima, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić želi da institucije Srbije budu “čvrst oslonac okupljanja Srba u regiji” i kuća kojoj se mogu obratiti u svako doba dana i u svakoj potrebi, da tu očekuju potporu i pomoć za sve probleme.
Srbijanski predsjednik i vlada svoju će uspješnost mjeriti i odnosom prema sunarodnjacima u susjedstvu, rekao je Đurić, tvrdeći kako su oni često bili žrtve političkih obračuna unutar političke elite i političkih manipulacija u Srbiji. Sadašnja vlast u Srbiji želi da pitanje položaja Srba u susjednim zemljama bude nacionalno i državno pitanje, koje se tiče svake institucije i svakog političkog dužnosnika, rekao je Đurić.
“Kako neki drugi imaju pravo na samoopredjeljenje, a mi nemamo”
Ocijenio da se problemi vezani za ostvarivanje prava Srba u susjednim zemljama moraju rješavati na međudržavnoj razini. Jedan od sudionika skupa, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, upitao je “je li možda došlo vrijeme za reafirmaciju prava na samoopredjeljenje”, pozivajući se na pitanje Kosova za koje tvrdi da je primjer ugrožavanja prava na teritorijalnu cjelovitost.
“Kako neki drugi imaju pravo na samoopredjeljenje, a mi nemamo”, rekao je Dodik na skupu u Beogradu i zatražio da se načini “bijela knjiga” o pravima Srba u susjednim državama, te pozvao Srbiju da svim Srbima izvan matične države automatski omogući državljanstvo.
HINA