Published On: Wed, Sep 23rd, 2015

REFERENDUM SVE BLIŽI: Dodik formirao komisiju za izjašnjavanje o pravosuđu

Milorad Dodik, President of the Republika Srpska entity of Bosnia and Herzegovina, during the 14th awards ceremony of the International Public Foundation for the Unity of Orthodox Christian Nations. The 2013 award "For outstanding efforts to strengthen the unity of Orthodox peoples and for the approval and promotion of Christian values in society" was given in the name of former Patriarch Alexei II., Place: Russia, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Ria Novosti
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a danas su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.
Nakon današnjeg formiranja ove komisije, upitno je hoće li tu odluku potvrditi Vijeće naroda RS-a, odnosno Klub Bošnjaka.
Inače, odluka o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH još nije ni objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.
Zadatak Komisije za provođenje referenduma je da formira komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma.
SNSD će imati četiri, DNS i Socijalistička partija po dva i Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K) jednog člana u ovoj komisiji.
Željko Mirjanić predložen je za predsjednika Komisije za provođenje referenduma o radu Tužiteljstvu i Suda BiH, a članovi su Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac, Mile Dmičić, Dragan Ristić, Željko Škondrić, Dragoljub Reljić, Dobrila Drinić i Darko Kremenović.
Oporba zbog sumnje da će se referendum i održati nije željela predložiti svoje predstavnike u Komisiji, a bošnjački zastupnici su protiv referenduma u RS-u, kao i formiranja ove komisije.
Trećeg dana zasjedanja zastupnici su glasovali o svim razmatranim točkama, među kojima je i izvještaj Komisije za sprječavanje sukoba interesa RS-a, koja je lani za deset lokalnih dužnosnika u parlamentima u RS-u utvrdila sukob interesa.
Dnevnik.ba