Dodik danas ide u sudnicu: “Dolazim zato što nisam kukavica”

Dodik će se pojaviti na sudu, kako izvještava HRT, a to će učiniti, kako je rekao, da upotpuni cirkus i brani Republiku Srpsku i zato što nije kukavica.

Optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića podignulo je 11. srpnja Tužiteljstvo BiH nakon što su odbili poštovati odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je on poništio dva zakona što ih je donio parlament RS.

Dodik je svojim potpisom potvrdio zakone kojima su u RS-u pokušali blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, a Lukić je optužen jer je dopustio da sporni zakoni budu objavljeni u Službenom glasniku.

Nepoštivanje Schmidtovih odluka je kazneno djelo

Schmidt je temeljem svojih ovlasti ranije te zakone stavio izvan snage, a 1. srpnja nametnuo je i izmjene Kaznenog zakona BiH po kojima je nepoštivanje njegovih odluka postalo kaznenim djelom za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pravomoćna osuđujuća presuda u Dodikovom bi slučaju značila i automatsku zabranu obnašanja dužnosti predsjednika RS.

Ako se izjasni da se ne osjeća krivim po optužnici Tužiteljstva BiH Sud BiH zakazat će početak suđenja pred sucem kojega će odrediti računalni sustav raspodjele predmeta.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić ranije je izjavio kako upravo stoga ne očekuje da će njegov branjenik imati pravedno suđenje.

“Izvjesno je da se u ovom političkom procesu, zasnovanom na nepravu, ne može očekivati pošteno suđenje optuženima”, izjavio je Bubić koji tvrdi kako su stvarna meta suđenja “institucije RS”.