Dodik će pozvati Schdmidta u Banja Luku i zatražiti od njeg dokaz o imenovanju?

To je udar na entitet. Dodik na taj način ne prihvaća, odnosno krši moju i poziciju moje službe. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Iako je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres jasno odgovorio na pismo srpske članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o mom izboru, Dodik to ne priznaje, rekao je Schmidt.

Danas mu je na svom Twitteru odgovorio predsjednik RS Milorad Dodik.

Ja ne tumačim Daytonski sporazum, već ga čitam, a tamo u Aneksu 10 piše da visokog predstavnika potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Schmidt neka javno pokaže rezoluciju kojom je potvrđen i tako dokaže da je visoki predstavnik. Ali, to ne postoji i on zna da se lažno predstavlja. To pokazuje i odgovor Antonija Guterresa, jer ni on nije potvrdio da postoji takva rezolucija Vijeća sigurnosti. Schmidt opet lažima pokušava da stvari okrene naopačke – napisao je Dodik.

U kuloarima se govori o tome da će Republika Srpska. točnije njen parlament zatražiti od Schmidta da se obrati zastupnicima tog entiteta čiji politički život želi da uređuje. Prije tog bi na ulazu u Skupštinu bio upitan da se legitimira i dokaže da je visoki predstavnik, tako što će priložiti rješenje o imenovanju na tu funkciju, koje mu je moralo uručiti Vijeće Sigurnosti.

U slučaju da se ne pojavi bila bi to kapitulacija OHR-a kao institucije.

U slučaju da se pojavi, a rješenje ne pokaže, isti tren bi bio uhićen te bi protiv njega bila podignuta kaznena prijava u RS-u za kazneno djelo lažnog predstavljanja.