Published On: Pon, tra 4th, 2022

DODIK: Bošnjaci najodgovorniji za političku krizu, ne žele uvažiti legitimne zahtjeve Hrvata

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je bošnjački strana najodgovornija za aktualnu političku krizu, jer nije željela uvažiti legitimne zahtjeve Hrvata.

Dodik je to izjavio u Mostaru, gdje je u pratnji predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije razgovarao s predstavnicima srpske zajednice u tom gradu. Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kazao je kako im mnogo znači ovaj posjet i podrška.

– Obećana nam je podrška za sve naše projekte u Mostaru, izdefinirano je ono što nam je ključno kroz što ćemo moći doći do radnih mjesta. Ne samo kroz određeno političko djelovanje da dođemo do radnih mjesta u državnoj upravi, nego da zasnujemo i svoje poslove kako bi srpska zajednica konačno mogla započeti živjeti jednim boljim životom – izjavio je Milivojević nakon sastanka, prenose mediji.

Dodik je obećao daljnju potporu srpskoj zajednici u Mostaru, a zatim je prokomentirao zaključke Narodne skupštine RS koje se tiču povratka nadležnosti s državne na entitetsku razinu.

– Mi smo sve naše politike jasno definirali i artikulirali i one se neće promijeniti. Sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, ona samo odmaže. Oni su zarobili BiH. Oni u BiH održavaju koloniju 25 godina. Nije točno da je u BiH sada najveća kriza, BiH je stalno u krizi. Imali smo jučer sastanak gdje je Sattler rekao da je ovdje 26 mjeseci, a da je 20 mjeseci zastoj. Sjećate se kad je SDA blokirao izbor Vijeća ministara BiH, onda su ti isti govorili kako je to u redu, kako je to politika, pa i ovo je politika – izjavio je Dodik.

Naglasio je kako nema namjeru odustati od svojih interesa i ciljeva.

– Kada se sve završi, bez namjere da licitiram tko je krivac, na kraju će bošnjačka politička elita ostati ta koja je kriva zato što nije uvažila legitimne zahtjeve hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje, zato što nije i neće da poštuje Ustav BiH nego se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primjedbama, a došli smo do toga da nam neki ustavni sud uvodi pravo da pripadnici Oružanih snaga mogu nositi vjerske brade, vjerska obilježja, a to će sve usložniti ovu situaciju, poručio je Dodik.

Na novinarsko pitanje o mogućem formiranju vojske RS-a, Dodik je odgovorio kako je on prije svega za demilitarizaciju BiH.

– Ja sam rekao da se mora uspostaviti takva vojna struktura u BiH u kojoj nitko ne može dominirati i u kojoj sva tri naroda moraju biti jednako zastupljena, i u pogledu vojničkog sastava, i u pogledu komande. (…) Ja nudim da se broj pripadnika Oružanih snaga BiH utvrdi na 5.000, da se jasno odredi broj Bošnjaka, Hrvata, Srba, da se uspostavi takva struktura i ne treba onda vojska RS – poručio je Dodik.

Dodao je kako Bošnjaci, ako žele Bosnu i Hercegovinu, moraju razgovarati sa Srbima i Hrvatima./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
3 mjeseci prije

GENOCID U Bosni je NAGRADJEN teritorijem na kojem je napravljen…RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne ..

veritas
veritas
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Jesu li Osmanlije tokom višestoljetne vladavine u Bosni i po Hercegovini učinili ili pokušali počiniti genocid?

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Mile veci usrasa od usrasa.🤣