Published On: Pon, ruj 9th, 2013

DODIK: Bošnjaci drže ključ opstanka BiH

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ključ opstanka BiH drže Bošnjaci koji moraju prihvatiti interese druga dva konstitutivna naroda – Srba i Hrvata.

“Ako toga ne bude, oni će sami uništiti BiH”, pojasnio je Dodik za “Večernji list” izdanje za BiH.

On je naglasio da BiH prijeti nestanak zbog nametanja političkih predstavnika.

Govoreći o pitanju “Sejdić-Finci”, predsjednik Srpskog je rekao da ova odluka ne traži ništa drugo osim da se eliminira diskriminacija u pogledu kandidiranja, da bi svi mogli biti birani na funkcije na razini BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije protiv europskog puta BiH i spremna je ispunjavati međunarodne obveze.

Dodik je naglasio da je nemoguće dati odgovor da li će do 1. listopada biti postignut dogovor, ali su svi modeli poznati i potrebno se opredijeliti za jedan kada je riječ o FBiH. “Taj model podrazumijeva da se predstavnici Bošnjaka i Hrvata o tome dogovore”, rekao je Dodik i dodao da Srpskoj nije spremna pravi bilo kakve ustupke BiH.

Na pitanje da li bi se na narednom sastanku s povjerenikom za proširenje EU Štefanom Fueleom mogao postići dogovor, Dodik je naveo da bi bio sretan ako bi se to dogodilo i BiH bi se mogla uputiti prema podnošenju aplikacije za članstvo, ali da nije siguran u to .

Predsjednik Srpske  naglasio je da nema ništa protiv da se u okviru FBiH uspostavi teritorijalna jedinica koja bi predstavljala jednu federalnu republiku s hrvatskom većinom.

Na pitanje vidi li sebe kao člana Predsjedništva BiH, on je rekao možda, kada bi vidio da je moguće napraviti tri federalne jedinice i da se eventualno BiH uputi na konfederalni poredak.