Subota, 25 svibnja, 2024

DODIK: Bez hrvatskog entiteta, BiH će se raspasti

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u srijedu povodom obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma na preustroj Bosne i Hercegovine s tri nacionalna entiteta, od kojih bi jedan bio većinski hrvatski, ističući da će u protivnom ta država ići k svome raspadu.

U dokumentu objavljenom na Dodikovoj službenoj internetskoj stranici, u kojemu se analizira aneks IV Daytonskog sporazuma, što je Ustav BiH, ističe se da je ključno pitanje rješenja pitanja Hrvata, koji su pod bošnjačkom majorizacijom.

“Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela. To bi trebao biti i interes i SAD koji je inicijator, kreator i sudionik u provođenju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike. Ako se ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatirano da BiH više i ne postoji”, navodi se u dokumentu predsjednika RS-a objavljenom u povodu 15. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Po tim navodima potrebno je napraviti rekonstrukciju hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH s uspostavom hrvatske teritorijalne jedinice. Na taj bi se način stvorili “uvjeti za BiH kao konfederaciju, s nadležnostima koje su utvrđene Daytonskim sporazumom za zajednička tijela”, tvrdi Dodig.

“Drugi put je njezin raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uvjetima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje”, dodaje se.

Dodik dodaje da rješenje za opstanak Bosne i Hercegovine predstavlja rješavanje položaja hrvatskog naroda.

“To je prethodno pitanje u odnosu na Daytonski sporazum, koje nije riješio Washingtonski sporazum. Hrvatski narod bez institucionalne zaštite svojih kolektivnih prava u okviru Federacije BiH kao entiteta bošnjačkog i hrvatskog naroda, nije čimbenik ni partner za ustavne promjene na razini BiH”, navodi se u dokumentu.

Pri tome se snažo kritizira bošnjačka politika u BiH koju se optužuje za majorizaciju nad Hrvatima i Srbima.

“Dvostruki izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH, koji je biran bošnjačkim glasovima, pokazuje pravu bošnjačku politiku. To je najbolji primjer ‘paklene naprave’ podmetnute protiv Daytonskog sporazuma”, navodi se u dokumentu predsjednika RS-a.

U njemu se navode i brojne optužbe na račun međunarodne zajednice u BiH kao i tvrdnja da je Zagreb dugo vremena manipulirao Hrvatima u BiH.

BIH kao države nije ni bilo prije Daytona.

Jedini put kojim Bosna i Hercegovina može ići je dogovor i poštovanje Deayonskog sporazuma, čemu je Republika Srpska posvećena, ponovio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik. – BiH je sporazumna država triju konstitutivnih naroda nastala u Daytonu, koje nije ni bilo prije toga. Na tome bi trebalo temeljiti sve unutarnje dogovore legitimnih narodnih predstavnika i graditi zajedničku budućnost.

Ono što je dio međunarodne zajednice putem OHR-a činio u proteklih 17 godina, pokazalo se kao kontraproduktivno po funkcioniranje i mogući napredak BiH, tvrdi Dodik u pisanoj poruci građanima u povodu 17. godišnjice Daytonskog sporazuma. Podsjeća da su prije 17 godina u Daytonu završeni mirovni pregovori i parafiran Daytonski sporazum kojim je okončan “krvavi građanski rat” u Bosni i Hercegovini.

-Time je BiH dobila prijeko potrebni mir, a Republika Srpska još jednom potvrđena kao međunarodno pravni subjekt, navodi entitetski predsjednik. Daytonskim sporazumom kao međunarodnim ugovorom, utvrđena su, kaže, pravila poslijeratnog uređenja i funkcioniranja BiH.

– Nažalost, osporavatelji i kršitelji Daytonskog sporazuma i danas prave nestabilnost i nepovjerenje u mogućnost izgradnje zajedničkih institucija BiH, onako kako je to regulirano Daytonskim sporazumom. Najveći krivci za nestabilnost i nesposobnost BiH u izgradnji zajedničke budućnosti su visoki predstavnici i njihovi uredi– OHR.

Oni su u brojnim slučajevima, suprotno jasnom i vrlo ograničenom mandatu po Aneksu 10. Daytonskog sporazuma, činili nepravno nasilje i štetu, mijenjajući pravila iz Daytonskog sporazuma, ponavlja Dodik raniju tvrdnju. Dodaje i da je najvažniji dio Daytonskog sporazuma njegov Aneks 4. koji je Ustav BiH te svim građanima RS-a i BiH čestita “Dan Daytona”.

22.11.2012. l FENA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -