Published On: Sri, ožu 19th, 2014

Dodik: Ashdown bi danas trebao biti u zatvoru, a ne u Sarajevu

‘Republika Srpska (RS) ostaje u poštivanju izvornog Daytonskog mirovnog sporazuma i želi da joj se vrate ranije prenijeta ovlasti na razini Bosne i Hercegovine, jer će u protivnom jačati uvjerenje da mora izaći iz Bosne i Hercegovine’‘, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

”Vratite RS-u ovlasti i RS ne izlazi iz BiH. Ne budete li vraćali ovlasti, jačat će naše uvjerenje da moramo ići dalje”, ustvrdio je on nakon razgovara u Banja Luci s veleposlanikom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Bocanom Harčenkom.

Dodik je naveo da se ne može praviti paralela u situaciji na Kosovu i Krimu, jer je, kaže, Kosovo nelegitimno proglasilo neovisnost, prekršilo povelju UN-a i Rezoluciju 1244, koja je garantirala teritorijalni integritet Srbije, a na Kosovu nije bilo ni referenduma, već je to bila odluka jedne”grupe ljudi koja se proglasila skupštinom, ali nije pokrivala sve predstavnike sa cijelog Kosova”.

”Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredjeljenje, jer želim da to pravo afirmiram za sve ljude i narode, pa naravno i ovdje za Bošnjake, koji su 1991.godine željeli afirmirati pravo na samoopredjeljenje u uvjetima odvajanja od Jugoslavije. Upravo koristeći to pravo predstavili su se kao predstavnici cijele BiH, doveli do jednog stereotipa da se formira BiH, koja ima unutrašnje proturječnosti i došlo je rata, a zatim do Daytonskog sporazuma, koji je precizirao strukturu BiH, jer je kao samo takva novokonstruirana mogla preživjeti i kretati se dalje”, ustvrdio je on.

BiH unitarnog karaktera s većim ovlaštenjima Sarajeva, dodao je, nikada neće postojati.

On je ponovo naveo da su međunarodni predstavnici u BiH, radi političkih ciljeva i dodvoravanja Bošnjacima, mijenjali, umjesto da poštuju Daytonski sporazum, te da je Paddy Ashdown zbog toga trebao odgovarati i bio bi ”danas u zatvoru, a ne u Sarajevu, jer je napravio nemoguću BiH“, za koju je rekao da je iluzija i hibridna zemlja.

Stoga, naveo je, RS ostaje pri Daytonskom sporazumu i nije spremna da ga krši, ali želi da joj se vrate ovlaštenja koja su prenijeta na razini BiH.

Tvrdi da će ta prenijeta ovlaštenja na državnu razini ”jednog dana srušiti”, te da ih u tome neće spriječiti ni arogancija međunarodnog faktora.

Dodik je ponovio da je stav RS-a da je ‘‘narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a o pravu naroda na samoopredjeljenje”.

”Čestitam demokratski i fer provedenom referendumu naroda Krima i na njihovoj odluci o neovisnosti koju su odbrali, kao i današnjem sporazumu koji je postignut između Ruske Federacije i Krima, koji podrazumijeva otpočinjanje procedure uključivanja Krima u okvir Ruske Federacije”, naveo je Dodik na press konferenciji.

On tvrdi da je to primjer u kojem se poštuje povelja UN-a te da je pravo naroda na samoopredjeljenje nešto što je u suštini svih prava naroda.

”To treba rehabilitirati i podržati, jer ne ugrožava nikoga, a narodu koji to želi daje slobodu”, ustvrdio je entitetski predsjednik.

Nakon sastanka je rečeno i da se svaki dan kao stabilni, dobri i puni razumijevanja potvrđuju odnosi RS-a i Rusije.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH je također potvrdio stav svoje zemlje o legitimnosti referenduma na Krimu.

On je zahvalio Dodiku jer je i prije referenduma na Krimu dao izjavu o tom pitanju, koja je, kaže, objektivna i podudara se s ruskim ocjenama.

Za referendum na Krimu je ponovio da je potpuno legitiman s stanovišta međunarodnog prava, te da Rusija poštuje rezultat tog referenduma.

Veleposlanik Harčenko je podsjetio i na slijed događaja koji su po njihovom mišljenju doveli do referenduma na Krimu.